Link naar Hittetips

Tips voor de hitte

We krijgen een paar warme dagen! Hou hier rekening mee voor de gezondheid van je kind. Wij geven je hieronder tips.

Drinken

Laat je kind goed drinken, bij voorkeur water. Ook als het geen dorst heeft.
Leg je baby extra aan als je borstvoeding geeft. Geef je kunstvoeding dan kun je tussen 2 voedingen in  je baby wat water laten drinken (maximaal 30 ml per keer.).
Het is niet erg als je kind met deze temperaturen iets minder eet. Geef fruit of groente met veel vocht, zoals meloen, komkommer en tomaat.

Insmeren

Smeer je kind in met zonnebrand en laat het niet te lang in de zon spelen. Gebruik bij voorkeur zonnebrand met factor 50. Vermijd dat je kind zweet in de volle zon.

Lees hier ons artikel over bescherming tegen de zon.

Koelte

Zoek verkoeling met waterspelletjes en zwembadjes. Plaats deze in de schaduw en zorg bij jonge kinderen dat er altijd toezicht is. Ververs het water iedere dag.
Plan geen intensieve bewegingsactiviteiten. Laat je kind op een koele plek spelen, binnen of buiten. Soms is het binnen prettiger vertoeven dan buiten. Door ramen en gordijnen overdag dicht te houden en de zonwering naar beneden te doen, houd je het huis zo koel mogelijk. Doe alles weer open als het buiten koeler binnen wordt.
Laat je kleine enkel in een rompertje met luier onder een lakentje slapen. Een rompertje is ook voldoende als hij of zij wakker is. Zet baby’s tot 6 maanden liever niet direct in de zon en bescherm hen zoveel mogelijk tegen de zon.

Lees hier ons artikel ‘Let met kleine kinderen goed op bij zwemwater’.

Met de wandelwagen op pad

Ga je op pad met de kinderwagen? Ga bij voorkeur niet naar buiten tussen 12 uur en 3 uur ’s middags, het warmste moment van de dag. Let er op dat je baby het niet te warm krijgt. De temperatuur onder de kap kan namelijk al snel oplopen.

Leg nooit een deken of doek over de kinderwagen! Je denkt misschien dat je de warmte zo buiten houdt, maar dat werkt averechts. De luchtcirculatie vermindert hierdoor juist en zo kan het extreem heet worden voor je baby. Een beter alternatief is een parasol op de kinderwagen te plaatsen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk in de schaduw te lopen.

Klachten bij hitte

Een tekort aan water in het lichaam veroorzaakt uitdroging. Je verliest dan teveel vocht (bijvoorbeeld door zweten) of krijgt te weinig vocht binnen. Baby’s zijn hier extra gevoelig voor. Vooral kinderen jonger dan 3 maanden hebben een verhoogd risico om uit te drogen.

Wees extra alert op uitdroging als je kind een van de volgende klachten heeft:

  • Overvloedig zweten
  • Droge mond (bij baby’s geen kwijl)
  • Minder naar de wc gaan/minder plasluiers (met donkergekleurde urine).
  • Duizeligheid, misselijkheid/ braken of spierkrampen.
  • Veel huilen (in ernstigere gevallen zonder tranen).
  • Verminderde lichamelijke activiteit, lusteloos of slaperig, in het ergste geval raken kinderen bewusteloos.
  • Snelle hartslag en/of ademhaling
  • Diepliggende ogen
  • Koude armen en benen
  • Een huidplooi blijft ‘staan’ als je deze optilt

Vertoont je kind deze verschijnselen? Breng het kind dan naar een koele plek en laat het drinken, als het daartoe in staat is. Waarschuw je huisarts bij ernstige klachten of als de situatie niet verbetert.