Link naar Zonder zorgen genieten van de zon

Zonder zorgen genieten van de zon

In de zomer genieten veel mensen van de zon. Maar ook de rest van het jaar kan de zon krachtig zijn en mag goede zonbescherming niet ontbreken. Verbranding op jonge leeftijd verdubbelt de kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd. Met de tips in dit artikel kun je zonder zorgen genieten van de zon.

3 tips van KWF Kankerbestrijding:

  • Smeren: De huid insmeren met voldoende zonnebrandcrème (minstens 7 theelepels per keer). Dit beschermt de huid tegen de schadelijke uv-straling in zonlicht. Het is belangrijk een hoge factor (ten minste 30) te gebruiken en elke 2 uur opnieuw te smeren omdat de bescherming minder wordt door zweten en wrijving met kleding en water.
  • Kleren: De huid beschermen door het dragen van bedekkende kleding. Gebruik een pet, hoed of doek om hoofd en nek te beschermen. En een zonnebril met uv-werende glazen voor de ogen.
  • Weren: De zon weren door de schaduw op te zoeken. Het beste is om de zon tussen 12 en 15 uur te weren. Dan is de zon het schadelijkst. Kinderen jonger dan 1 jaar kun je het beste helemaal uit de directe zon houden.

In 2023 kregen 77.000 Nederlanders huidkanker

Hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker. Het is van groot belang om al in de kindertijd goed te smeren. De huid van kinderen moet nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen kunnen dan als het ware ‘littekens’ ontstaan die kinderen hun leven lang meedragen. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat op latere leeftijd huidkanker ontstaat.

Dus: Geniet van de zon! Maar bescherm je huid. Kijk voor meer informatie over zonbescherming op www.kwf.nl/kanker-voorkomen/veilig-zonnen

GGD onderzoek naar zonbescherming in Zaanstreek-Waterland

In ons panelonderzoek uit 2023 gaf 13% van de deelnemers aan zich nooit in te smeren. De deelnemers die dat wel doen smeren niet consequent en niet vaak genoeg. Bekijk de andere resultaten uit dit panelonderzoek hier. Wil je aan onze panelonderzoeken meedoen? Meld je dan aan voor het panel.