""

Een van de onderdelen binnen Centrum Jong is de Jeugdgezondheidszorg. Medewerkers van GGD Zaanstreek-Waterland doen dat voor de gemeenten in de Zaanstreek.
Als ouder wil je er zeker van zijn dat je kind zich goed ontwikkelt. Daarom staan de groei, gezondheid, ontwikkeling, gedrag, opvoeding en verzorging centraal bij onze gesprekken. Onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen volgen de ontwikkeling van je kind. Vanaf de geboorte tot hij of zij 18 jaar is. Daarvoor heb je tot ongeveer het vierde jaar van je kind afspraken op het consultatiebureau bij de Jeugdgezondheidszorg van de GGD.
Als je kind ouder is, zijn er afspraken bij de jeugdverpleegkundige of -arts op school of in Centrum Jong.
Soms komen we bij je thuis op bezoek. Bijvoorbeeld als je baby net geboren is of als je extra vragen hebt.

Jeugdgezondheidszorg voor je baby en peuter

Peuter op het consultatiebureau

Is je baby geboren, dan volgen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van GGD Zaanstreek-Waterland graag de groei en ontwikkeling van jouw kind. In de eerste week na de geboorte komt een medewerker van de GGD bij je thuis voor de hielprik en de gehoortest. Daarna nodigen we je regelmatig uit op het consultatiebureau. We wegen en meten je kind en bespreken we hoe het met jullie gaat. In deze periode bieden we ook een aantal inentingen aan volgens het Rijksvaccinatieprogramma.
Meer informatie over de Jeugdgezondheidszorg vind je in de folder ‘Samen zorgen voor uw kind’ .

De medewerkers nemen belangrijke gezondheidsgegevens van jouw kind op in zijn of haar digitale dossier. Hierin zijn ook de resultaten van onderzoeken en gegeven adviezen opgenomen. Het geeft een totaalbeeld van de ontwikkeling en gezondheid. Vanaf de geboorte tot aan het moment dat jouw kind achttien wordt.

Mijn Kinddossier
Een deel van dit dossier kun je vrij bekijken in MijnKinddossier met je DigiD. Jeugdarts en jeugdverpleegkundigen plaatsen hier ook gericht informatiemateriaal voor jouw gezin.

Jeugdgezondheidszorg op school

Tieners met tablets en smartphones

Ook als je kind op de basisschool of op de middelbare school zit, blijft de Jeugdgezondheidszorg van de GGD met jou en je kind verbonden.

Basisschool
Tijdens de basisschoolperiode nodigen we je zoon of dochter uit voor een gezondheidsonderzoek. De logopedist en de doktersassistente komen op school voor een spraak-taal onderzoek, gewicht/lengte meting en gehoor- en ogentest.
Je kunt ook zelf een afspraak maken voor een gesprek of onderzoek. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over de ontwikkeling of lichamelijke en/of geestelijke gezondheid van je kind, voor onderzoek of een gesprek.

Middelbare school
Op de middelbare school nodigen we alle leerlingen uit om een digitale vragenlijst in te vullen. Alleen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van de school kunnen de gegevens van jouw kind bekijken. Vervolgens bieden zij je zoon of dochter advies, hulp of ondersteuning als dat nodig is. Daarnaast gebruiken wij gegevens uit het onderzoek (anoniem) om advies te geven aan scholen en de gemeente.
De jeugdarts of jeugdverpleegkundige geeft voorlichting en ondersteunt en adviseert jouw kind bij problemen en vragen. Je bent als ouders eigenlijk niet aanwezig bij het onderzoek of het gesprek. Natuurlijk nemen we wel direct contact met je op als dat nodig blijkt te zijn.

Lees hier verder voor meer informatie over Jeugdgezondheidszorg op school.

Vaccinaties

Filmpje over vaccineren

Ieder kind in Nederland krijgt inentingen om besmetting met bepaalde ziekten te voorkomen. Dat gebeurt volgens het gratis Rijksvaccinatieprogramma (RVP). In de Zaanstreek voert Jeugdgezondheidszorg van GGD Zaanstreek-Waterland de vaccinaties uit.

0-4 jaar
Jouw kind krijgt in de leeftijd van 0-4 jaar de volgende vaccinaties op het consultatiebureau aangeboden: DKTP / Hib / HepB / Pneu / BMR / Men ACWY
Bij het maken van een afspraak houdt de GGD rekening met het moment van de volgende inenting.
Voor meer informatie kun je dit filmpje bekijken of naar de RIVM website gaan.

9 jaar
In het jaar je kind 9 jaar wordt, ontvang je een oproep voor de DTP en BMR vaccinatie.

13 jaar
In het jaar dat meisjes 13 jaar worden, ontvangen zij een dubbele oproep voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Deze vaccinatie bestaat uit twee inentingen (met een halfjaar ertussen). Voor een zo goed mogelijke bescherming is het belangrijk dat meisjes alle vaccinaties halen.
Voor meer informatie kun je dit filmpje bekijken, of de folder van het RIVM bekijken.

Vaccinatie meningokokken jongeren
In het jaar dat jongeren 14 worden, krijgen zij een vaccinatie aangeboden voor meningokokkentypes ACWY. Jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 of geboren in 2005, krijgen in 2019 een uitnodiging voor de vaccinatie. Het is de bedoeling dat eind 2019 alle 14-18 jarigen gevaccineerd zijn.
Kijk voor meer informatie op de website Deel dit niet met je vrienden.

Inloopspreekuur

Bezoek een inloopspreekuur voor vragen aan de Jeugdverpleegkundige. Op sommige locaties kun je hier alle vragen stellen over kinderen van 0-18 jaar, bij andere locaties is het alleen voor kinderen van 0-4 jaar.
Bekijk de actuele inloopspreekuren.

Filmpje ‘Zora is zwanger’

Filmpje ‘Leer lezen en schrijven voor een mooie toekomst’

Filmpje over gezond opgroeien

Filmpje over Centrum Jong en Jeugdteam Zaanstad

Download de GroeiGids App

GroeiGids app

Voor al je opvoedvragen en het bijhouden van de ontwikkeling van je kind.

GroeiGids App downloaden in Apple App Store GroeiGids App downloaden op Google Play