""

Een van de onderdelen binnen Centrum Jong is de Jeugdgezondheidszorg. Medewerkers van GGD Zaanstreek-Waterland doen dat voor de gemeenten in de Zaanstreek.

Onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen volgen de ontwikkeling van je kind. Vanaf de geboorte tot hij of zij 18 jaar is. Maar je kunt ook al bij hen terecht tijdens je zwangerschap. Tot ongeveer het vierde jaar van je kind heb je afspraken op het consultatiebureau. Als je kind ouder is, zijn er afspraken bij de doktersassistente, jeugdverpleegkundige of -arts op school of in Centrum Jong.
Soms komen we bij je thuis op bezoek. Bijvoorbeeld als je baby net geboren is of als je extra vragen hebt.

De groei, gezondheid, ontwikkeling, gedrag, opvoeding en verzorging van je kind staan centraal bij onze gesprekken

Huisbezoek

Als je dat fijn vindt, kan een jeugdverpleegkundige je bezoeken tijdens de zwangerschap. Zo kun je je goed voorbereiden op het aanstaande ouderschap. Zij kan je met onderwerpen als hechting, opvoeddoelen, opvoedwaarden en opvoedstijlen helpen. Wil je graag contact met de jeugdverpleegkundige dan kun je dit bespreken met je verloskundige. Of bel ons op 075 – 651 83 40.

Extra begeleiding

Ben jij een aanstaande jonge moeder, tot 25 jaar, die voor het eerst zwanger is? En heb je ook na de zwangerschap extra begeleiding nodig? Dan is er voor jou het (preventie-)programma VoorZorg. Heb je problemen met bijvoorbeeld huisvesting, werk, geld of relaties? Heb je geen of weinig opleiding? Bespreek het met je verloskundige, een andere hulpverlener of neem contact op met VoorZorg via e-mail VoorZorg@ggdzw.nl, of bel o75 – 651 83 40.

Kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen

De kinkhoest vaccinatie kun je halen vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling. We adviseren het wel zo snel mogelijk te doen na de 22e week. Je kind is voldoende beschermd als je de prik minimaal 2 weken voor de geboorte hebt gehad. En je niet voor je 37ste week bevallen bent. De prik kun je halen bij een  Centrum Jong bij jou in de buurt.

De afspraak is tevens een kennismaking met je eigen consultatiebureau. Daarom is het leuk dat je de afspraak op je eigen consultatiebureau maakt. Je kunt dan meteen zien waar je straks met je baby komt.

Vul het aanmeldformulier voor een afspraak in.

Let op: Tussen een coronavaccinatie en de 22 wekenprik moet 7 dagen zitten. Hou hier rekening mee met het kiezen van een datum.

Bescherming voor de baby

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s die niet of niet volledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. Daarom adviseert de Gezondheidsraad  zwangere vrouwen te vaccineren tegen kinkhoest als zij tussen 22 – 34 weken zwanger zijn. De zwangere vrouw geeft het vaccin via de navelstreng door aan de ongeboren baby. De baby is daarmee ook de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.

Kijk voor meer informatie over de kinkhoestvaccinatie op de website van het RIVM.

Peuter op het consultatiebureau

Is je baby geboren, dan volgen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van GGD Zaanstreek-Waterland graag de groei en ontwikkeling van jouw kind. In de eerste week na de geboorte komt een medewerker van de GGD bij je thuis voor de hielprik en de gehoortest. Daarna nodigen we je regelmatig uit op het consultatiebureau. We wegen en meten je kind en bespreken we hoe het met jullie gaat. In deze periode bieden we ook een aantal inentingen aan volgens het Rijksvaccinatieprogramma.

Meer informatie over de Jeugdgezondheidszorg vind je in de folder ‘Samen zorgen voor uw kind’ .

De medewerkers nemen belangrijke gezondheidsgegevens van jouw kind op in zijn of haar digitale dossier. Hierin zijn ook de resultaten van onderzoeken en gegeven adviezen opgenomen. Het geeft een totaalbeeld van de ontwikkeling en gezondheid. Vanaf de geboorte tot aan het moment dat jouw kind 18 wordt.

Een afspraak op consultatiebureau, maar je kind is ziek.

Voelt je kindje zich niet helemaal lekker en vraag je je af of het wel verstandig is om naar het consultatiebureau te komen? Wij hebben enkele situaties voor je op een rijtje gezet, wanneer het beter is om thuis te blijven.

Kom niet met je kind naar het consultatiebureau komen als het:

  • Hoge koorts heeft (boven de 39 graden);
  • Geen hoge koorts heeft, maar wel een zieke indruk maakt;
  • Besmettelijke diarree heeft (meer mensen in de omgeving hebben het ook);
  • Nog blaasjes heeft bij de waterpokken;
  • Mogelijk kinkhoest heeft volgens de huisarts;
  • Een natte rode uitslag met puskopjes op de lippen en rond de mond heeft (krentenbaard);
  • Mazelen, rode hond of RS-virus heeft volgens de huisarts.

In bovenstaande situaties is het beter om een nieuwe afspraak te maken. Voor je kindje is het niet prettig om weg te moeten als het ziek is. En zo voorkom je ook dat andere kinderen in aanraking komen met besmettelijke ziekten.

Twijfel je ondanks het lijstje hierboven toch of je wel of niet kunt komen? Heb je vragen of wil je meer informatie, neem gerust even contact met ons.

Mijn Kinddossier

Een deel van dit dossier kun je vrij bekijken in MijnKinddossier met je DigiD. Jeugdarts en jeugdverpleegkundigen plaatsen hier ook gericht informatiemateriaal voor jouw gezin.

Tieners met tablets en smartphones

Ook als je kind op de basisschool of op de middelbare school zit, blijft de Jeugdgezondheidszorg van de GGD met jou en je kind verbonden.

Basisschool
In het jaar dat je zoon of dochter 5 jaar wordt krijgt hij/zij een uitnodiging voor een gezondheidsonderzoek. De logopedist en de doktersassistente komen op school voor een spraak-taal onderzoek, gewicht/lengte meting en oor- en ogentest.

Ook in groep 7 krijgt jouw kind een uitnodiging voor een gezondheidsonderzoek, waarbij wij onder andere de lengte en het gewicht meten.

Je kunt ook zelf een afspraak maken voor een gesprek of onderzoek. Bijvoorbeeld als je vragen hebt over de ontwikkeling of lichamelijke en/of geestelijke gezondheid van je kind, voor onderzoek of een gesprek.

Middelbare school
Op de middelbare school nodigen we alle leerlingen in de 1e en 3e klas uit om een digitale vragenlijst in te vullen. Alleen de jeugdarts en jeugdverpleegkundige van de school kunnen de gegevens van je kind bekijken. Vervolgens bieden zij je zoon of dochter advies, hulp of ondersteuning als dat nodig is. Daarnaast gebruiken wij gegevens uit het onderzoek (anoniem) om advies te geven aan scholen en de gemeente.

De jeugdarts of jeugdverpleegkundige geeft voorlichting en ondersteunt en adviseert je kind bij problemen en vragen. Je bent als ouders in principe niet aanwezig bij het onderzoek of het gesprek, omdat je ouder dan ouder is dan 12 jaar. Natuurlijk nemen we wel direct contact met je op als dat nodig blijkt te zijn.

Lees hier verder voor meer informatie over Jeugdgezondheidszorg op school.

Filmpje over vaccineren

Ieder kind in Nederland krijgt inentingen om besmetting met bepaalde ziekten te voorkomen. Dat gebeurt volgens het gratis Rijksvaccinatieprogramma (RVP). In de Zaanstreek voert Jeugdgezondheid van GGD Zaanstreek-Waterland de vaccinaties uit. Kijk hier wanneer je kind welke vaccinatie krijgt.

Bezoek een inloopspreekuur voor vragen aan de jeugdverpleegkundige. Dit kan alleen op afspraak. Je kunt hiervoor op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 uur bellen naar 075 -651 83 40.

Op sommige locaties kun je hier alle vragen stellen over kinderen van 0-18 jaar, bij andere locaties is het alleen voor kinderen van 0-4 jaar.

Bekijk de actuele inloopspreekuren.

Filmpje ‘Zora is zwanger’

Filmpje ‘Leer lezen en schrijven voor een mooie toekomst’

Filmpje over Centrum Jong en Jeugdteam Zaanstad

Filmpje over gezond opgroeien

Download de GroeiGids App

Voor al je opvoedvragen en het bijhouden van de ontwikkeling van je kind.

""

GroeiGids App downloaden in Apple App Store GroeiGids App downloaden op Google Play