Meningokokken zijn bacteriën die bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Er bestaan in totaal 13 typen meningokokken. Niet alle typen zijn schadelijk en sommige komen gewoon bij iedereen voor in de neus- en keelholte.

Vaccinatie tegen meningokokken

De typen A, B, C, W en Y kunnen schadelijk zijn en hersenvliesontsteking veroorzaken. In Nederland worden mensen vooral ziek van typen B, C, W en Y. Kinderen worden vanaf 14 maanden ingeënt tegen meningokokken A, C, W en Y. Als je kind 14 jaar is krijgt het nog een uitnodiging voor een vaccinatie tegen meningokokken A, C, W en Y.

Lees meer over de vaccinatie op RIVM.nl.

Verspreiding van meningokokken

Meningokokken leven het liefst op warme, vochtige plaatsen. Omdat de bacterie niet lang kan overleven buiten het lichaam, kan hij zich alleen verspreiden via nauw menselijk contact, bijvoorbeeld in warme huizen.

Hersenvliesontsteking

Bij sommige mensen die een schadelijke meningokokkeninfectie hebben opgelopen, vermenigvuldigt de bacterie zich snel en wint hij het van het afweersysteem. Het gevolg is dan een hersenvliesontsteking. Hersenvliesontsteking of nekkramp is een zeer ernstige aandoening. Het is daarom belangrijk om acuut medische hulp in te roepen als je vermoedt dat je kind geïnfecteerd is met meningokokken.

Je herkent hersenvliesontsteking aan:

  • een stijve nek waarbij de kin niet meer de borst kan raken;
  • misselijkheid en braken;
  • sufheid;
  • vlekken op de huid die niet weggaan als je erop drukt (bijvoorbeeld met een glas).