Een open ruggetje, in het Latijn ‘spina bifida’, ontstaat in de eerste maanden van de zwangerschap doordat de ruggenwervels en spieren niet rondom het ruggenmerg sluiten. Dit probleem zit meestal laag in de rug. Je hebt een grotere kans op een open rug als het in de familie voorkomt en bij een tekort aan foliumzuur in de zwangerschap. Als deze aandoening in de familie voorkomt, wordt vaak een dubbele dosis foliumzuur vóór en aan het begin van de zwangerschap aangeraden.

Hoe vaak komt spina bifida voor?

Gemiddeld worden er in Nederland per jaar 120 kinderen met een open ruggetje geboren. Er zijn verschillende vormen. Sommige vormen zijn ernstiger dan andere. Bij ‘spina bifida occulta’ is het open ruggetje niet te zien aan de buitenkant. Bij ‘spina bifida aperta’ is het open ruggetje direct zichtbaar.

Gevolgen van spina bifida

Iemand met een minder ernstige vorm kan vaak een gewoon leven leiden. Maar als je kind een ernstige vorm heeft, ligt dat anders. Je kind kan bijvoorbeeld problemen hebben met de kracht in de benen en de zindelijkheid. Dat heeft natuurlijk veel gevolgen voor jullie dagelijks leven.

Bij nog ernstiger vormen van spina bifida kan verlamming optreden. Sommige kinderen met spina bifida hebben een verstandelijke beperking of hebben last van gevoelloosheid. Veel kinderen met een open ruggetje worden geboren met een waterhoofd. In dat geval wordt er een drain aangebracht om het vocht te laten wegvloeien.

Diagnose van spina bifida

Spina bifida aperta wordt vaak al op de echo’s tijdens de zwangerschap ontdekt. De lichtere vormen van een open ruggetje worden soms pas op latere leeftijd ontdekt. Er groeit dan huid over de niet goed gesloten plek, met soms een plukje haar, een kuiltje of een verkleuring. Via een röntgenfoto of MRI-scan kan de arts zien wat er aan de hand is.