Je hebt vast wel eens iemand horen praten over foute vrienden. Maar wanneer is iemand een foute vriend? En wat kun je doen als jij zo’n foute vriend of vriendin hebt?

Wat is een foute vriend?

Sommige vrienden hebben een slechte invloed op je. Ze doen dingen die eigenlijk niet mogen en verwachten dat jij met hen meedoet. Ze spijbelen veel bijvoorbeeld, of gebruiken drank of drugs. Je voelt je niet altijd prettig bij die vriend(in) en wilt niet overal aan mee doen.

Het is soms heel moeilijk om nee te zeggen. Misschien ben je bang dat je vriend(in) jou niet meer leuk vindt als je niet meedoet of dat je buiten de groep komt te liggen.

Jezelf zijn

Wat is je vriendschap waard als je niet meer jezelf mag zijn? Of als je niet meer zelf mag bepalen wat je doet?

Als je vriend(in) je vaak vraagt dingen te doen die je liever niet wilt doen, vraag je dan eens af of deze vriend nog wel het beste voor jou wilt. Of denkt hij of zij alleen maar aan zichzelf?

Praat erover

Als je je afvraagt of een vriend(in) wel zo goed is voor jou, praat dan eens met hem of haar over jullie vriendschap. Je kunt het ook eerst bespreken met iemand die je vertrouwt. Een andere vriend bijvoorbeeld, je ouders of je broer of zus.

Wil je in vertrouwen hierover met iemand praten? Bel dan met De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je ook chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.