Als je kind onveilige seks heeft zonder condoom kan het syfilis oplopen. Syfilis is een soa, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie nestelt zich eerst in de huid van de vagina, de penis, de anus of soms in de mond. De bacterie kan zich later via het bloed door het gehele lichaam verspreiden. Syfilis wordt ook wel lues genoemd.

Hoe loop je syfilis op?

Je loopt syfilis het makkelijkst op door onveilige seks zonder condoom. Syfilis veroorzaakt een hard, pijnloos zweertje precies op de plek waar deze bacterie de huid binnen drong. Het zweertje is erg besmettelijk. Adviseer je kind dus altijd om een condoom te gebruiken als het niet zeker weet of de partner een soa heeft.

Syfilis wordt soms ook overgedragen bij andere vormen van seks. Bijvoorbeeld:

  • als de penis langs de vagina of anus wrijft;
  • Orale seks (pijpen, beffen).

Klachten bij syfilis

  • Het eerste symptoom is één of meer zweertjes op of in de penis, vagina, anus of mond. Ook zonder behandeling verdwijnen die vanzelf.
  • Enkele weken tot maanden daarna krijg je vlekjes krijgen op je huid, een grieperig gevoel, haaruitval en oogklachten.

Syfilis en zwangerschap

Syfilis kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Alle zwangere vrouwen worden in Nederland dan ook op syfilis getest.

Testen van syfilis

Syfilis wordt getest met een bloedonderzoek. Syfilis komt weinig voor in Nederland. Daarom wordt je kind alleen getest als het klachten heeft, als het is gewaarschuwd of als het gaat om seksueel contact tussen jongens onderling.

Behandelen van syfilis

Het is belangrijk om syfilis te behandelen. Bij onbehandelde syfilis kunnen er na jaren verschillende organen beschadigd raken: het hart, de hersenen (geestelijke achteruitgang), het ruggenmerg (waardoor verlammingsverschijnselen kunnen optreden) en de botten (ontsteking).

Als je er op tijd bij bent is syfilis goed te genezen met antibiotica-injecties. Als iemand langer met syfilis rondloopt, wordt de behandeling wel ingewikkelder. Ook zijn er meestal enkele nacontroles nodig om te kijken of de behandeling goed is aangeslagen. Dat verschilt van persoon tot persoon.

Wat als je kind denkt syfilis te hebben?

Laat je zoon of dochter naar de huisarts gaan, of naar het soa-spreekuur van de GGD. Zij kunnen ook helpen om (anoniem) sekspartners te waarschuwen. Op Sense.info kan je kind een afspraak bij een soa-spreekuur in de buurt.