Sporten is goed, maar ook bij spel komt je kind in beweging. Bewegen is erg belangrijk voor de ontwikkeling, nu en later.

De voordelen van spelen

Spelen is goed voor het lichaam, de motorische ontwikkeling en de taal. Spelende kinderen leren dat ze rekening moeten houden met anderen. Thuis, op straat, in de speeltuin, bij spelletjes en op school gelden regels waar je je aan hoort te houden. Ze leren daarnaast hoe ze hun fantasie kunnen gebruiken.

Door te spelen gaat je kind meer bewegen. En bewegen is goed voor de gezondheid van je kind. Op Allesoversport.nl lees je waarom het belangrijk is om te bewegen en hoeveel je kind moet bewegen. Ook vind je hier praktische tips om bewegen te stimuleren.

De voordelen van sporten

Sporten is goed voor de gezondheid van je kind en een sportclub is ook goed voor de sociale contacten. Voor kinderen zijn er veel mogelijkheden om te gaan sporten. Als je je kind al vroeg laat kennismaken met allerlei sporten, is de kans groot dat het leert dat sporten leuk is. Daar heeft je kind de rest van het leven plezier van.

Voor een goede motorische ontwikkeling is het goed als kinderen zich breed ontwikkelen en veel verschillende sporten doen. Zo leert je kind allerlei dingen. Zoals goed tegen een bal kunnen trappen, maar ook goed kunnen vallen. Doordat je kind al die verschillende dingen heeft geleerd, gaat je kind beter bewegen en raakt minder snel geblesseerd.

Sportmogelijkheden

Vanaf vier jaar kun je je kind al laten kennismaken met verschillende sporten. Je kunt je kind natuurlijk inschrijven bij een sportvereniging. Maar ook buurthuizen en (brede) scholen organiseren na school sportactiviteiten. Bovendien kun je ook thuis sporten met je kind. Zo kan je kind bijvoorbeeld dansen in clubverband, maar ook gewoon thuis.

Vanaf vijf jaar kan je kind op zwemles. Rond acht jaar kiest je kind meestal zelf voor een bepaalde sport.

Subsidie

Sporten kost geld, maar niet iedereen heeft dat geld. Veel gemeenten hebben hier een subsidieregeling voor. Gezinnen met een minimuminkomen kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten. De jeugdgezondheidszorg, de sportvereniging of de leraren op school kunnen bijvoorbeeld een aanvraag doen via het Jeugdfonds Sport en Cultuur.