Je kind kan herpes genitalis oplopen door huid op huid contact. Herpes genitalis wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus komt erg veel voor. De meeste mensen die het oplopen, krijgen er zelf nooit klachten van. Het gaat om hetzelfde soort virus als bij een koortslip, maar dan zit het bij de penis, vagina of anus.

Hoe loop je herpes op?

Het herpesvirus zit vooral in de huid van de schaamstreek (herpes genitalis) of bij de mond (koortslip). Je kind loopt het virus op door contact van huid op huid.

De kans op overdracht is het grootst tijdens een herpesaanval. Vocht in de koortsblaasjes bevat namelijk veel virus. Maar ook als er geen blaasjes zijn, kan er soms toch wat virus uit de huid komen.

Condooms beschermen prima tegen herpes, maar nooit helemaal. Soms zit het virus in de huid die buiten de condoomrand valt.

Koortslip

Ook bij orale seks (pijpen, beffen) kan herpes van een koortslip naar de geslachtsdelen worden overgedragen. Heeft je zoon of dochter een koortslip? Dan kan je kind beter wachten met zoenen of orale seks totdat de koortslip helemaal goed genezen is.

Klachten bij herpes genitalis

Als iemand klachten krijgt van herpes, dan gebeurt dat meestal twee tot twaalf dagen na het oplopen van dit virus. Die eerste aanval kan heel pijnlijk zijn en duurt ongeveer tien dagen. Dit zijn de klachten die kunnen spelen:

  • Jeuk en een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel;
  • Rode plekjes op de huid of slijmvliezen;
  • Blaasjes of zweertjes op of rond de penis, vagina of in de mond;
  • Blaasjes of zweertjes rond en in de anus;
  • Pijn bij het plassen.

Gevolgen van herpes

  • Herpes genitalis is een vervelende, maar meestal onschuldige aandoening. Doordat herpes in veel gevallen zonder klachten verloopt, merken de meeste mensen er niets of weinig van.
  • Herpes gaat niet over. Het herpesvirus blijft in het lichaam en kan zo nu en dan opnieuw klachten geven. Vaak bij vermoeidheid, stress of wanneer je kind minder afweer heeft.
  • Herpes kan gevaarlijk zijn voor een pasgeboren baby. Is je kind zwanger en heeft het herpes, bespreek dit altijd goed met de huisarts en de verloskundige.

Testen en behandelen herpes genitalis

Herpes kan alleen goed aangetoond worden als je zelf klachten hebt. Dat gebeurt meestal gewoon op het oog. Als het nodig is, wordt er een uitstrijkje gemaakt van vocht uit de blaasjes.

Een huisarts of de GGD kan tabletten voorschrijven om een herpesaanval te bekorten. Soms wordt er alleen een zalf voorgeschreven.

Er zijn geen medicijnen waarmee je het virus kan verwijderen. Herpes kan later dus nog eens terugkomen.

Wat als je kind denkt herpes genitalis te hebben?

Jongeren die denken dat ze herpes hebben, kunnen het best naar de huisarts gaan of een afspraak maken bij de GGD (Sense). Als het nodig is, wordt er een behandeling voorgeschreven. Ook kan er op andere soa’s getest worden.

Op Sense.info kan je kind een afspraak maken bij een soa-spreekuur in de buurt.