Vrijheid proeven…

Jongeren die weglopen zijn over het algemeen in te delen in twee groepen. De ene groep is meestal rond de 14 jaar en wil de vrijheid proeven. Ze zijn misschien onrustig en willen onafhankelijk zijn, maar kunnen die verantwoordelijkheid nog niet aan. De meeste van deze jongeren zijn dan ook binnen een dag weer thuis.

…of problemen thuis?

Dat is een ander verhaal bij de andere groep, de ‘echte’ weglopers. Daarvan zijn er ongeveer 30.000 per jaar. Echte weglopers blijven langer weg. Huiselijk geweld in combinatie met andere problemen thuis zijn daarvan meestal de oorzaak. Deze weglopers lopen dus niet zomaar weg. Ze zijn meestal rond de 18 jaar en komen vaak via de hulpverlening in een tehuis. Een ander deel zoekt onderdak bij vrienden, familie of kennissen. Weer een ander deel sluit zich aan bij andere jeugdige zwervers.

Wat kun je doen?

  • Denk na: waar zou je kind naartoe zijn gegaan, of naar wie? Bel die persoon op.
  • Wacht niet met het inschakelen van de politie om te achterhalen waar je kind is. Zij kunnen je verder adviseren.
  • Denk na over het probleem: waarom loopt je kind weg? Wat kun je eraan doen? Zoek zo nodig hulp daarbij.

Binnen een dag terug? Ga in gesprek

  • Als je kind een dag is weggelopen en terugkeert, laat dan merken dat je het heel erg vond en dat je van je kind houdt, maar dat je dit gedrag niet kunt accepteren.
  • Word in elk geval niet boos, maar praat en luister vooral naar je kind. Je kind loopt niet weg om jou pijn te doen.

Je kind is echt weggelopen

Een puber die echt is weggelopen wil vaak na een poosje wel weer graag contact, maar durft niet meer te bellen of terug te komen uit angst het voorgoed bij je verpest te hebben. Jongeren denken soms heel zwart-wit.

  • Als je wilt dat je kind weer contact opneemt en thuiskomt, kun je dat eventueel via bemiddelende personen laten weten.
  • Er zijn kinderen die vaker dan eens van huis weglopen. Ze denken dat het de ouder toch niets kan schelen hoe het met ze gaat. Dus is het belangrijk om ze duidelijk te laten weten dat je je wél zorgen maakt.
  • Weglopen kun je eigenlijk niet tegenhouden. Wel kun je afspreken dat je kind je in ieder geval dagelijks belt om te laten weten hoe het gaat.

Wat als je kind zelf contact opneemt?

  • Als je bijvoorbeeld een sms’je van je zoon ontvangt nadat hij een halfjaar bij een vriend ondergedoken heeft gezeten, sms dan terug dat je van hem houdt en hem mist.
  • Maak duidelijk dat je dochter altijd welkom is, dat je overal over wilt praten en dat jullie samen naar oplossingen kunnen zoeken.
  • Straf of boosheid werken alleen maar averechts.

Hulp inschakelen

Als je kind is weggelopen en je wilt graag hulp, kun je contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt. Zij kunnen je doorverwijzen naar geschikte hulp.