Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een opening in de buikwand bij de navel. Je ziet dit meestal als een bobbeltje op die plek.
Oorzaak van navelbreuk
Normaal gesproken sluit de opening in de buikwand zich nadat de navelstreng is afgevallen. Bij een navelbreuk gebeurt dit onvoldoende.
Symptomen van navelbreuk
Onder de navel voel je vaak een kleine opening. Als deze opening blijft bestaan, noem je dit een navelbreuk. Het bobbeltje onder de huid wordt groter als je kind lacht of huilt, omdat de druk in de buik en dus in de navelbreuk dan groter wordt. Als de druk minder wordt, wordt het bobbeltje weer kleiner. Het bobbeltje is ook makkelijk terug te duwen.
Het kind zelf heeft geen last van de navelbreuk. Het komt bij baby’s vaak voor, vooral bij te kleine en te vroeg geboren kinderen.
Wat kun je doen aan een navelbreuk?
Als ouder hoef je eigenlijk niets te doen. Bij de meeste kinderen verdwijnt de navelbreuk vanzelf voor ze 7 jaar zijn. Vroeger werden navelbreuken nog wel eens met pleisters afgeplakt, maar daarvan is nooit bewezen dat het hielp. Door de pleisters bestaat er juist een grotere kans op een ontsteking van de huid rondom de navel.
Behandeling van navelbreuk
Het is bijna nooit nodig om de navelbreuk te herstellen. Is de opening in de buikwand groter dan 2,5 cm of is de navelbreuk nog duidelijk aanwezig als je kind 4-5 jaar is, dan kun je een operatie overwegen.
Kan een navelbreuk gevaarlijk zijn?
Er is een héél kleine kans (tussen 0,07 en 0,3%) dat er darmen afgekneld raken. Dit gebeurt als de darmen door de navelbreuk naar buiten komen en niet meer terug in de buik kunnen komen. Zo’n beknelling zorgt voor erge buikpijn, vaak gecombineerd met misselijk zijn en spugen. De navelbreuk ziet er dan vaak rood verkleurd uit en het lukt niet om hem terug te duwen. Als je denkt dat er een beknelling is, neem dan snel contact op met een arts.