Als je peuter buikpijn heeft, is dat natuurlijk vervelend. Je kind kan er echt last van hebben. Misschien ben je als ouder bang, dat er iets ergs aan de hand is. Meestal is dat niet zo.

Wat kan buikpijn veroorzaken?

Buikpijn komt vaak doordat de darmen gevoelig zijn voor prikkels. Deze prikkels kunnen komen door iets wat je kind gegeten heeft of door een lichamelijke oorzaak. Maar de prikkels kunnen ook komen van spanning of onrust.

Buikpijn door spanningen of onrust

Bij peuters voelt ieder ongemak vaak aan als buikpijn. Kinderen kunnen bijvoorbeeld buikpijn krijgen door drukte, spanningen of veranderingen in hun leven.

Gaat je kind bijvoorbeeld voor het eerst naar school? Zijn er spanningen in jullie gezin? Is er misschien net een klein broertje of zusje geboren? Probeer te bedenken wat jouw kind op dit moment spanning geeft: wat kun jij als ouder doen om die spanning of onrust voor je kind kleiner te maken? Probeer je kind te helpen door er met hem of haar over te praten. Je kunt de oorzaak misschien niet wegnemen, maar je kunt natuurlijk wel troost bieden en begrip tonen. De vertrouwde gewoonten, regelmaat en rust, zijn nu extra belangrijk voor je peuter.

Waar kun je op letten als je peuter buikpijn heeft?

  • Waar zit de pijn? Echte spanningsbuikpijn zit vaak rond de navel.
  • Hoe vaak poept je kind? Ziet de poep er normaal uit? Poept je kind anders dan gewoon?
  • Wanneer en hoe vaak heeft je kind buikpijn? Is dat niet vaker dan één keer per maand, dan hoef je je niet meteen zorgen te maken.
  • Heeft je kind nog andere klachten, zoals koorts, diarree, verstopping of bloed of slijm bij de poep? Dan zit er waarschijnlijk een lichamelijke reden achter.

Wanneer ga je met je kind met buikpijn naar de huisarts?

  • Als je peuter regelmatig buikpijn heeft.
  • Als je peuter ineens heftige buikpijn heeft.

Kijk voor meer informatie over buikpijn op Thuisarts.nl.