De darmen van een baby zijn nog heel gevoelig. Ze kunnen door de voeding geprikkeld raken.

Hoe weet je dat je baby krampjes heeft?

De meeste baby’s hebben de eerste weken en dan wat vaker ’s avonds last van krampjes. Baby’s die last hebben van krampjes zijn of slapen onrustig. Na de voeding huilen ze hard en trappelen met de beentjes. Op die momenten zijn ze moeilijk te troosten.

Oorzaken van darmkrampjes

Darmkrampjes komen veel voor bij baby’s. Darmkrampjes komen niet door wat jij als moeder eet, maar door de ontwikkeling van maag en darmen. Het hoort er dus een beetje bij. Baby’s kunnen er veel last van hebben en daarom gaan huilen. Ook als baby’s te veel lucht mee krijgen met de voeding, kunnen ze krampjes krijgen. Dit kan komen door hoe de baby de voeding drinkt, bijvoorbeeld te snel of te veel. Bij het geven van borstvoeding kan een baby lucht meezuigen bij onrustig of te snel drinken. Of door het voeden in een houding waarin de baby het stromen van de melk niet goed bij kan houden. Bij het geven van voeding in een fles kan het te ook te snel stromen, vooral als de baby op de rug ligt en de fles omhoog gehouden wordt. Of als de speen te wijde gaatjes heeft. Het is niet nodig de speen van de fles helemaal met melk gevuld te houden, zoals vroeger werd gedacht. Beter kun je je baby iets rechter tegen je aan houden en de fles wat meer horizontaal. Zo kan je baby beter het tempo aangeven en pauzes nemen. Dat kan te snel drinken voorkomen.

Heeft je baby ernstige maag- en darmklachten na een voeding, huidklachten en/of luchtwegklachten, dan kan er sprake zijn van een koemelkallergie. Het aantal kinderen dat voor het eerste levensjaar een koemelkallergie heeft, wordt op 2 tot 3% geschat. Neem bij twijfel contact op met je huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.

Als baby’s overgaan op vaste voeding moeten hun darmen vaak wennen aan de nieuwe voeding. Dit kan ook buikpijn of verstopping veroorzaken. Buikpijn bij baby’s kan ook veroorzaakt worden door harde en pijnlijke ontlasting.

Wat kun je doen?

Darmkrampjes zijn heel normaal. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om de krampen te verminderen of om je baby wat rustiger te krijgen.

  • Kijk goed naar hoe je baby drinkt en of je baby rustiger drinkt in een andere houding. Bij het geven van borstvoeding kun je je baby meer laten leunen op zijn buikje door zelf achterover te leunen. Of houd je baby meer rechtop.
  • Laat je baby even pauzeren als dat nodig lijkt. En laat de baby na het voeden even rechtop tegen je aan ‘uitbuiken’.
  • Neem na het voeden de tijd voor een boertje.
  • Zuigen kan helpen: als je borstvoeding geeft kun je de baby aan een iets legere borst leggen. Of geef een pink of fopspeen als je zeker weet dat je baby geen honger heeft.
  • Baby’s worden rustig van contact: houd je baby lekker rechtop tegen je aan, zing of loop rustig rond. Een draagdoek of draagzak kan fijn zijn voor jullie allebei. Kies een draagzak die past bij de leeftijd en het gewicht van je baby.
  • Leg je baby met de buik tegen jouw borst of op je schoot en masseer zachtjes over de rug. Door de druk op het buikje geeft dit verlichting.
  • Bij krampjes hebben baby’s de neiging om zich te overstrekken. Laat de baby met de armpjes over je schouder leunen. Zo kan hij zich niet strekken en komt er wat druk op de buik.
  • Als je flesvoeding geeft, probeer dan wat minder in de fles te doen en vaker per dag te voeden. Kijk tijdens het voeden goed of je baby al genoeg heeft. De fles hoeft niet leeg.
  • Het kan helpen als er zo min mogelijk lucht bij de flesvoeding zit. Schud de fles dus niet te hard en zorg tijdens het voeden dat de melk niet te snel stroomt.
  • Neem de tijd. Het gaat echt over. Na zes weken wordt het vaak al minder en vanaf drie maanden gaat het vaak voorbij.

Wanneer gaan darmkrampjes over?

Een piek in de darmkrampjes ervaren ouders vaak bij een baby als hij zes tot acht weken oud is. Daarna merk je meestal dat het minder wordt. Na drie tot vier maanden zullen de meeste krampjes vanzelf overgaan. De darmen van je baby zijn dan genoeg ontwikkeld.

Wat als je het niet vertrouwt?

Behalve de normale darmkrampjes kunnen baby’s een afwijking of allergie hebben of last van reflux. Als je baby voor jouw gevoel te veel huilt en je twijfelt of je baby gezond is, overleg dan op het consultatiebureau met de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg, met een lactatiekundige als je borstvoeding geeft of je huisarts.