Gezonde eetgewoonten zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van je kind. Als je jouw kind leert om regelmatig en gevarieerd te eten, heeft het daar zijn hele leven voordeel van.
Ontbijt en schoolpauze
Een ontbijt is voor kinderen heel belangrijk. Na een gezond ontbijt kunnen ze zich op school beter concentreren. Door het ontbijt komt de spijsvertering op gang en krijgt je kind belangrijke voedingsstoffen binnen.
Een goed ontbijt bestaat uit:
- graanproducten, zoals brood (besmeerd met margarine) of muesli;
- melk en melkproducten (halfvol of mager), kaas (denk ook aan 20+ of 30+);
- vleeswaren (wissel vette en magere soorten af);
- fruit.
Sommige kinderen hebben er moeite mee om ’s ochtends vroeg ‘iets door hun keel te krijgen’. Probeer ze dan toch iets te laten eten. Dat doe je bijvoorbeeld door de tafel gezellig te dekken, samen iets te drinken, bijvoorbeeld sinaasappelsap, te ontbijten met een bord pap of verschillend brood en beleg op tafel te zetten.
In de ochtendpauze op school is een stuk fruit of groente heel lekker. Het is goed om af te wisselen in de soorten fruit en groente die je meegeeft.
Lunch
Tussen de middag kan je kind weer extra energie krijgen van een volwaardige lunch. Daarin zitten volkorenboterhammen. Kies voor beleg uit de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld margarine uit een kuipje op elke boterham, ei, hummus, zuivelspread, notenpasta, pindakaas met 100% pinda’s, vis, groente en fruit (zoals tomaat, komkommer, paprika, avocado, banaan, appel of aardbei).
Drinken
Je kunt je kind het best water of (vruchten)thee geven. Frisdrank, vruchtensap en yoghurtdrank bevatten erg veel suiker. Laat je kind daarom wennen aan het drinken van water. Om het op te leuken kun je het water in een mooie waterkan schenken, bijvoorbeeld met wat schijfjes sinaasappel of citroen.
In de winkel liggen steeds meer producten waaraan cafeïne is toegevoegd (bijvoorbeeld energiedrankjes). Door de toename van dergelijke producten is de kans steeds groter dat kinderen hier te veel van binnenkrijgen. Omdat kinderen extra gevoelig zijn voor cafeïne kun je producten die rijk zijn aan cafeïne beter niet geven aan kinderen die jonger zijn dan 13 jaar.
Tussendoortjes
Fruit, groente, volkoren crackers of brood of een schaaltje yoghurt vormen een gezond tussendoortje. Snoep, chips en andere minder gezonde voedingsmiddelen kun je beter bewaren voor speciale gelegenheden (zoals in het weekend).
Beperk het aantal tussendoortjes tot maximaal vier. Vaak tussendoortjes eten verhoogt de kans op gaatjes in het gebit en de kans op overgewicht.
Kies voor tussendoortjes een duidelijk moment. Zo wordt het geen gewoonte om op elk moment van de dag iets te eten of te drinken.
Warme maaltijd
Kinderen van dezelfde leeftijd zijn niet even lang en ook niet even zwaar, en ze eten niet allemaal evenveel. ’s Avonds eet je kind misschien niet altijd het bord leeg. Het kan zijn dat je te veel hebt opgeschept. Het is ook mogelijk dat je kind het eten nog leert lekker te vinden of gewoon niet zoveel trek heeft. In het artikel Gezonde voeding lees je meer over de gemiddelden voor kinderen in de basisschoolleeftijd.
Tips
- Het is gezellig om zo veel mogelijk met het hele gezin tegelijk te eten. Je geeft hierbij meteen het goede voorbeeld.
- Op vaste tijden eten, met alle gezinsleden, heeft voordelen. Het is gezellig, je kind leert die momenten te waarderen en eet op regelmatige tijden. Maar eten op vaste tijden is misschien niet altijd mogelijk. Basisschoolkinderen doen allerlei activiteiten en hebben dan rond etenstijd bijvoorbeeld training. Zelf heb je misschien ook wisselende werktijden. Kijk of er een paar dagen per week zijn waarop je wel samen kunt eten.
- Roep je kind als het eten bijna klaar is. Zo kan je kind rustig afronden waar het mee bezig was en aan tafel komen zitten.
- Leuk eetgerei en een gezellig gedekte tafel stimuleren kinderen om te eten.
- Laat je kind geen spelletjes spelen of tv-kijken. Dat leidt te veel af.
- Zorg voor een rustige sfeer en houd je kind niet onnodig lang aan tafel. Vindt je kind het erg lastig om stil te zitten? Geef het dan één opdracht per maaltijd die met eten te maken heeft. Vraag bijvoorbeeld of je kind een lepel wil halen. Zo kan je kind toch even van tafel lopen.
- Het bord hoeft niet altijd leeg. Laat je kind zelf bepalen hoeveel het eet. Het is niet goed om meer te eten als je al vol zit. Schenk er niet te veel aandacht aan en ruim de tafel gewoon af. Zijn jullie gewend een toetje te eten, geef je kind dit dan ook in een normale hoeveelheid. Gebruik het toetje niet als beloning of straf. Wil je kind kort na de maaltijd iets eten omdat het nog honger heeft? Ga daar dan niet op in en laat je kind wachten tot het volgende eetmoment.
- Wil je je kind een goed gevoel geven bij de maaltijden? Dan kan het helpen als je samen het menu voor het weekend uitkiest, samen boodschappen doet en kookt. Ook samen afruimen en afwassen is op deze leeftijd vaak gezellig.