De intensieve zorg voor je kind kan een hoop extra kosten met zich mee brengen. Je hebt bijvoorbeeld een grotere auto of een aangepaste woning nodig. Of medicijnen die niet helemaal worden vergoed. Soms leidt dit tot geldzorgen en uiteindelijk zelfs tot schulden.
Minder inkomsten
Door de intensieve zorg die thuis nodig is, kan het zijn dat het niet of minder lukt om betaald te werken. Als jouw jaarinkomen tot een bepaald bedrag daalt, heb je recht op kindgebonden budget. Dit is een maandelijkse bijdrage voor de kosten van je kind(eren). Hoe hoog deze bijdrage is, is afhankelijk van je inkomen. In principe krijg je hierover automatisch bericht, maar je kunt het kindgebonden budget ook zelf aanvragen. Bereken op Belastingdienst.nl of je recht hebt op een kindgebonden budget.
Wanneer je als zelfstandige werkt en door de zorg voor je kind in de problemen komt, kun je misschien gebruik maken van de bijstand voor zelfstandigen.
Als je er alleen voor staat
Ben je een alleenstaande ouder? Dan wordt het kindgebonden budget verhoogd. Deze verhoging is in de plaats gekomen van de eerdere alleenstaande ouderkorting.
Hulp bij geldzorgen
Wanneer je te maken hebt met geldzorgen of schulden kan iemand van de jeugdgezondheidszorg of het wijkteam je daarbij ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan zorgen als rekeningen die je niet kunt betalen. Of een brief van bijvoorbeeld de Belastingdienst, energieleverancier of zorgverzekering waar je vragen over hebt. Het kan ook zijn dat je geen geld meer hebt voor eten of dat het betalen van de huur of hypotheek een probleem wordt. Probeer niet te lang te wachten. De problemen kunnen dan alleen maar erger worden.
Meer informatie over geldproblemen en oplossingen vind je op Nibud.nl.