Veel jongvolwassenen die voor het eerst drugs gebruiken, doen dat uit nieuwsgierigheid. Of omdat ze op zoek zijn naar een geluksgevoel of een heftige sensatie. Iemand die gebruikt omdat hij zich rot voelt, loopt een groter risico op problematisch gebruik dan iemand die dat doet terwijl het zich prima voelt.
Veel jongvolwassenen experimenteren wel eens met drugs. Ouders kunnen hierover een open gesprek aangaan, zonder vooroordelen, dreigementen of goedbedoelde waarschuwingen.
Open gesprek over drugs
De invloed van ouders is het grootst als zij een goede verstandhouding met hun kinderen hebben; als ze eerlijk met elkaar over van alles kunnen praten. Het is goed om te weten dat experimenteergedrag meestal niet uit de hand loopt als jongeren zelfstandig zijn, nee kunnen zeggen en niet uit verveling gebruiken.
Als je merkt dat je kind regelmatig drugs gebruikt, is het belangrijk om in gesprek te blijven. Zorg dan dat je goed op de hoogte bent. Kies een goed en rustig moment uit voor zo’n gesprek, en ga het liever niet aan als je boos bent, als er weinig tijd is of als er anderen bij zijn.
Goed luisteren
Luister goed naar wat je kind te zeggen heeft. Houd het gesprek rustig en maak er geen kruisverhoor van. Dat wil niet zeggen dat je helemaal geen vragen mag stellen. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe vaak je zoon of dochter gebruikt, wat hij of zij gebruikt en met wie. Vraag ook of je kind bekend is met de risico’s. Daarnaast is het goed om niet alleen op de negatieve kanten van het gebruik in te gaan. Je kind ervaart het waarschijnlijk als iets leuks, anders zou hij of zij het niet doen. Je wordt geloofwaardiger als gesprekspartner wanneer je het hier ook over hebt.
Afspraken
Zolang jongeren nog thuis wonen, hebben ze zich aan bepaalde regels te houden. Je kunt bijvoorbeeld als regel stellen dat je geen drugs in huis wilt hebben. En dat ze op een respectvolle manier omgaan met alle gezinsleden. Als je kind niet meer thuis woont, wordt het lastiger om regels te stellen. In hun eigen huis bepalen jongeren tenslotte zelf de regels.
Op Helderopvoeden.nl van het Trimbos vind je tips hoe je omgaat met opgroeiende kinderen en alle verleidingen die ze tegenkomen.
Wanneer moet ik me zorgen maken?
Als een jongere een keer drugs gebruikt, is dat niet meteen reden tot zorgen. Jongeren vinden het vaak interessant en spannend om te experimenteren met middelen en zolang het gebruik binnen de perken blijft, hoeft dit geen probleem te zijn. Er is reden tot zorg wanneer je kind:
- zich ineens heel anders gaan gedragen
- slechtere prestaties op werk en/of school laat zien
- er slechter uitzien
- angst of somber is
- zich terugtrekt
- slaapproblemen heeft (vooral na het uitgaan)
Advies en hulp
Wanneer het gebruik van je kind uit de hand loopt en hij of zij hier iets aan wil doen, kan hij hulp krijgen van een instelling voor verslavingszorg. Ook als je kind dat niet wil, kun jij als ouder hulp krijgen om hiermee om te gaan. Voor tips kun je ook eens bellen met de Drugs Infolijn (0900-1995, 10 cent per minuut). Op de website Drugsinfo.nl kun je een hulpinstelling zoeken bij je in de buurt.