Het komt wel eens voor dat je peuter een bloedneus heeft. Het is een kleine bloeding, maar het kan veel indruk maken op je kind.

De oorzaak van een bloedneus

Een bloedneus begint wanneer een bloedvaatje in de neus kapot gaat. Dat kan vanuit het niets gebeuren. Het kan ook komen door neuspeuteren, doordat je kind gevallen is of gestoeid heeft.

Bijna alle kinderen peuteren wel eens in hun neus. Probeer dit af te leren. Blijft je kind neuspeuteren? Zorg er dan voor dat de nagels regelmatig geknipt worden zodat ze niet te lang en te scherp zijn. Hard snuiten kan ook een bloedneus veroorzaken. Leer je peuter daarom om voorzichtig te snuiten in een zakdoek.

Gevoelig neusslijmvlies

Het neusslijmvlies kan je makkelijk beschadigen. Nog makkelijker wanneer het door warmte of ontsteking dikker wordt of als het juist te droog wordt. Bijvoorbeeld bij warm weer of verkoudheid.

Door een wondje of een kleine ontsteking kan een bloedvat makkelijker kapot gaan. Wanneer je dan in je neus peutert of te hard je neus snuit, kan er een bloedvaatje kapot gaan.

Wat kun je doen aan een bloedneus bij je peuter?

Een bloedneus moet na enkele minuten vanzelf overgaan.

  • Laat je kind zitten met het hoofd licht voorover gebogen.
  • Laat je kind een keer goed snuiten om het bloed en stolsel eruit te snuiten.
  • Knijp de neus vervolgens 5 minuten bij de neusvleugels dicht. Controleer dan of de bloeding is gestopt.
  • Is de bloeding nog niet gestopt? Knijp de neus dan nog eens 5 minuten dicht en controleer weer of de bloeding is gestopt.
  • Is de bloeding nu nog niet gestopt? Houd de neus dan dichtgeknepen en neem contact op met de huisarts.

Heeft je kind regelmatig een bloedneus, vraag dan advies aan de huisarts. Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over bloedneuzen.