Veel jongeren drinken alcohol tijdens het uitgaan. Alcohol is altijd schadelijk, ook als je zoon of dochter maar een paar glazen drinkt. Misschien maak je je zorgen over het alcoholgebruik van je kind en vraag je je af wat je kunt doen.

Het goede voorbeeld

Natuurlijk is het verstandig om het goede voorbeeld te geven. Kijk eens goed naar je eigen alcoholgebruik. Kom je erachter dat het drinken wel heel gewoon is geworden? Dan is het misschien tijd om hier iets in te veranderen. Kinderen nemen namelijk vaak de gewoonten van hun ouders over.

Praat je over alcoholgebruik?

Zodra je kind op stap gaat of niet meer thuis woont, heb je geen toezicht meer op het alcoholgebruik. Het is daarom verstandig om samen eerlijk te praten over het drankgebruik. Bespreek daarbij de positieve en de negatieve effecten van alcohol. Vraag je kind bijvoorbeeld hoe het zich gedraagt als het drinkt? Of vraag of je kind nog de controle heeft over wat het doet en nog veilig thuis kan komen. Als je kind te veel heeft gedronken is het niet zinvol om een gesprek aan te gaan. Praat er dan de volgende dag over, als het niet meer onder invloed is.

Op Helderopvoeden.nl vind je veel tips voor het omgaan met je opgroeiende kind en de verleidingen die het tegenkomt.

Met de auto en fiets

Het is ook verstandig om te praten over de gevolgen van alcohol in het verkeer. Deze risico’s zijn er ook als je op de fiets gaat. Alcohol beïnvloedt het rijgedrag omdat de reactiesnelheid en het concentratievermogen verslechteren. Hierdoor ga je roekeloos rijden en is de kans op een ongeluk groter. Je kind rijdt zelf misschien niet met drank op, maar ook dan is het goed om erover te praten. Vraag bijvoorbeeld wat je kind zou doen als degene die de BOB is toch drinkt. Stapt je kind dan toch in of belt het een taxi (of jou) om zich veilig thuis te laten brengen?