Alles dubbel

Mila heeft al een tijdje een gevoel van naderend onheil, maar ze heeft geen idee van wat haar boven het hoofd zou kunnen hangen. Haar ouders zijn schatten, ze heeft vrienden bij de vleet, haar schoolresultaten zijn prima en ze is tot over haar oren verliefd. Tot ze op een dag thuiskomt en haar moeder in tranen aantreft. ‘Papa is weg’, is alles wat mama kan uitbrengen.
Die woorden hebben een ongelofelijke impact op het leven van Mila. Want vanaf dat moment is ze kind van gescheiden ouders. En dat brengt een hele hoop twijfels en onzekerheden met zich mee.
Renate Kerkhofs, Free Musketeers 2014, ISBN 9789048432578

Doeboek: ‘t Meeboek

Simpel en makkelijk boek voor kinderen die in wisselende woningen verblijven.
Naast het bijhouden van alle afspraken (speelafspraakjes, schoolweetjes, kinderfeestjes, tandartsbezoekjes, sportwedstrijden etc.) is er ruimte voor gebeurtenissen, ter verklaring voor de andere ouder. Er is ook ruimte om kleine berichtjes te schrijven aan het kind, om zo het gemis van de ouders te verzachten. De kleurtjes geven wekelijks aan of het kind bij mama of papa is. Speciale momenten vast leggen kan ook met bijvoorbeeld foto’s en kaartjes en er is ruimte voor wensen, gedachtes en vragen.
Boel, ISBN: 8719324049009

Doeboek: Bang boos blij

Een boek over wat er is gebeurd bij de scheiding en daarna. Je kan in het boek tekenen en schrijven over alles wat je voelt.
Boukje Overgaauw, Nino, ISBN 9075564643

Gewoon gelukkig

Wijze raadgevingen van een 9-jarig meisje voor leeftijdsgenootjes die met problemen met name met een scheiding van de ouders te kampen hebben.
Gewoon gelukkig, door Laurence Rees, ISBN 9022546780, vanaf 9 jaar

Het geheim van Lena Lijstje

Ik heet Lena. Ik maak altijd lijstjes omdat ik niet goed kan kiezen. Maar ook om de warboel in mijn hoofd op te ruimen. Dat is wel nodig want mijn leven is erg ingewikkeld, sinds mijn ouders gescheiden zijn. Ik heb nu twéé stiefmoeders, ik ben verliefd op mijn stiefbroer én ik heb een erfenis gekregen. En hierdoor heb ik een hele lijst geheimen.
Francine Oomen, Querido – ISBN: 9789045107837

Kilometers cola en knetterende ruzie

Na de scheiding van zijn ouders woont Boris met zijn kleine broertje bij zijn moeder. Zijn vader heeft hij sindsdien niet meer gezien. Hij mist hem erg, helemaal omdat de verhouding met zijn moeder slecht is. Met muziek duwt hij zijn problemen weg. Boris speelt saxofoon en hij schrijft gave liedjes. Een auto-ongeluk brengt hem zijn vader terug.
Kilometers cola en knetterende ruzie, door Carry Slee, ISBN 9049920810

Koffer-Koen

Koen houdt van verzamelen. Maar het is wel lastig dat hij al z’n schatten twee keer per week moet verhuizen. Hij woont een paar dagen in het huis van zijn moeder en een paar in de flat van z’n vader.
Annie van Gansewinkel, Zwijsen Uitgeverij, ISBN 9027675325

Niet waar

Een verhaal over het meisje Naomi, een heel gewoon meisje. Ze gaat naar school, ze houdt van karate en ze heeft een vader en een moeder. En terwijl ze denkt een topdag tegemoet te gaan met een heerlijke karateles, gebeurt haar iets vreselijks: ze vangt in de kleedkamer op dat haar ouders gaan scheiden, haar vader zou op mannen vallen.
Elsbeth de Jager – Niet waar – ISBN: 9789079603176