Link naar Zorgeloos genieten van de zon

Zorgeloos genieten van de zon

In de zomer genieten veel mensen van de zon. Goede zonbescherming mag daarbij niet ontbreken. Verbranding op jonge leeftijd verdubbelt de kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd. Met de tips in dit artikel kunt u zorgeloos genieten van de zon. Download ook de UV Radar app van KWF kankerbestrijding voor een persoonlijk zonadvies en de actuele zonkracht.

3 tips van KWF Kankerbestrijding: smeren, kleren, weren

  • Smeren met voldoende zonnebrandcrème (minstens 7 theelepels per keer). Dit beschermt de huid tegen de schadelijke uv-straling in zonlicht. Het is belangrijk een hoge factor (ten minsten 30) te gebruiken en elke twee uur opnieuw te smeren omdat de bescherming vermindert door zweten en wrijving met kleding en water.
  • De huid beschermen door het dragen van bedekkende kleding. Gebruik een pet, hoed of doek om uw hoofd en nek te beschermen, en een zonnebril met uv-werende glazen voor de ogen.
  • De zon weren door de schaduw op te zoeken. Het beste is om de zon tussen 12 en 15 uur te weren. Dan is de zon het schadelijkst. Kinderen jonger dan 1 jaar kunt u het beste helemaal uit de directe zon houden.

In 2018 kregen 61.000 Nederlands huidkanker

Hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker. Het is van groot belang om al in de kindertijd goed te smeren. De huid van kinderen moet nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen kunnen dan als het ware ‘littekens’ ontstaan die kinderen hun leven lang meedragen. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat op latere leeftijd huidkanker ontstaat.

Dus: Geniet van de zon! Maar bescherm je huid. Kijk voor meer informatie over zonbescherming op www.kwf.nl.

GGD onderzoek naar zonbescherming in Zaanstreek-Waterland

In ons panelonderzoek uit 2018 gaf 7% van de respondenten aan zich nooit in te smeren. De respondenten die dat wel doen smeren  niet consequent en vaak genoeg. Bekijk de andere resultaten uit dit panelonderzoek of wordt lid van ons panel.