Link naar Wereldstotterdag

Wereldstotterdag

Spreken is een complexe vaardigheid. Er zijn meer dan 150 spieren nodig om te zorgen dat je goed kunt spreken. Soms gaat er iets mis in de samenwerking tussen de hersenen, spieren en zenuwen. Soms gaat het niet vanzelf en spreekt een kind woorden niet vloeiend uit. Is er een blokkade of vermijdt een kind bepaalde klanken of woorden.
Ieder kind struikelt wel eens over woorden. Als jouw kind begint te stotteren, dan kun je daar als ouder behoorlijk van schrikken. Met vroegtijdige signalering en behandeling (vanaf het tweede jaar en voor het zevende jaar) kun je veel problemen op latere leeftijd voorkomen.

Twijfel je over het spreken van jouw kind? Vul dan de screeningslijst stotteren in (voor kinderen van 2-7 jaar) Screeningslijst voor stotteren (SLS) – Stotteren

Je kunt ook in gesprek gaan met een logopedist van de GGD. Dit kan op het logopedie spreekuur op de Centrum Jong of Centrum voor Jeugd en Gezin voor kinderen tot 4 jaar. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd kan dit op de school van jouw kind. Kijk voor aanmelden voor het logopedie spreekuur op de website van het Centrum Jong/Centrum voor Jeugd en Gezin. Of geef dit door aan de leerkracht van jouw kind.