Link naar Welke verwachtingen heb jij van je kind?

Welke verwachtingen heb jij van je kind?

Verwachtingen, we hebben ze allemaal. Over onszelf, over anderen en over kinderen. In deze tijd zie je dat ouders (te) hoge verwachtingen hebben van hun kinderen. Is dat terecht? En hoe kun je op een goede manier daarmee omgaan?

De verwachtingen die ouders hebben, hangen samen met wat zij normaal vinden voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Maar ieder kind is anders en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Als ouders te veel van hun kind verwachten, kunnen er problemen ontstaan. Dat geldt ook als ouders verwachten dat hun kind perfect of de beste is. Wie verwacht dat kinderen altijd de beste zijn bij de sportclub en in sociale situaties, vraagt om teleurstellingen en druk. En zal de nodige conflicten krijgen. Verwacht niet dat je kind perfect is en alles goed doet, want elk kind maakt fouten en doet dat meestal niet  expres.

Wat gebeurt er als we teveel van kinderen verwachten of de verwachtingen niet aansluiten bij je kind? Dan kunnen kinderen er simpelweg niet aan voldoen. Dat werkt frustrerend voor  kind en ouders. Beiden kunnen het gevoel krijgen gefaald te hebben.

Maar betekent dat dan dat ouders geen verwachtingen meer moeten hebben? Nee, want geen kind wordt beter van te lage verwachtingen. Dit kan namelijk voelen als het niet hebben van vertrouwen in je kind. Het is goed om bepaalde verwachtingen te hebben, maar wees je bewust van wat je verwacht en bekijk of ze realistisch zijn. Je kunt als ouder niet overal invloed op hebben en er zullen situaties blijven misgaan.

Kortom, matig je verwachtingen en je zult minder teleurstellingen kennen. Heb jij als ouder altijd op hoog niveau gevoetbald? Dat hoeft niet te betekenen dat je kind dat ook leuk vindt en er goed in is. Kijk naar zijn talenten, stem af wat bij hem past. Probeer, ervaar en stel verwachtingen bij.

Bij het hebben van haalbare verwachtingen is het van belang dat je je kind laat weten dat je vertrouwen in hem hebt dat hij aan je verwachtingen kan voldoen. Sommige kinderen durven en kunnen meer dan andere kinderen.

Denk tot slot na over wat je van jezelf als ouder verwacht. Het is ook belangrijk om realistisch te zijn in de verwachtingen die je van jezelf als ouder heb. Het is prima om je best te willen doen. Maar een perfecte ouder willen zijn, levert je alleen maar frustratie op. Wees dus ook niet te streng voor jezelf. Iedereen maakt fout en leert van deze ervaringen.

Roept dit onderwerp vragen op? Of heb je andere vragen over het opvoeden? Je kunt hiervoor altijd terecht bij het Opvoedspreekuur. Dit spreekuur biedt één of meer gesprekken met een pedagogisch adviseur over het opgroeien en opvoeden van jouw kind.

Maak een afspraak op www.opvoedspreekuur.nl.