Link naar Week van de liefde: Liefde voor jezelf.

Week van de liefde: Liefde voor jezelf.

Vandaag start de Week van de liefde, het thema van dit jaar is: Liefde voor jezelf!
Waar kan je kind beter van zichzelf leren houden dan in de veilige thuisomgeving? Om erachter te komen of dat goed gaat en om je tiener te helpen in deze veranderlijke fase van zijn leven, kun je er het beste gezellig met je tiener over praten. Maar….hoe begin je dat gesprek?
Een gesprek over relaties en seksualiteit met je kind aangaan kan best lastig zijn. Daarom geven wij hier 5 do’s en don’ts tips:

Do’s

  1. Hou het luchtig. Praat er bijvoorbeeld over tijdens een wandeling of in de auto, als je elkaar niet aan hoeft te kijken (geef je tiener ruimte).
  2. Laat het een terugkerend onderwerp worden. Zo raken jullie gewend om het samen hierover te hebben. Bouw het rustig op.
  3. Stel je kwetsbaar op. Deel bijvoorbeeld eens hoe je alle veranderingen en ‘eerste keren’ zelf als tiener hebt ervaren.
  4. Stel veel vragen en kijk goed of je kind nog open staat om verder te praten.
  5. Wees oprecht, ook als je je ongemakkelijk voelt, maar leg uit waarom je dat voelt.

Don’ts

  1. Maak er niet een heel serieus tafelgesprek van.
  2. Probeer niet te oordelen.
  3. Ben niet teveel zelf aan het woord en probeer open vragen te stellen.
  4. Ontwijk geen vragen. Als je zelf niet kunt/wilt antwoorden, help je kind dan aan een betrouwbare bron waar hij het goede antwoord kan vinden.
  5. Pas op met een te lollige sfeer. Een grapje kan zeker, maar het is jammer als je hele gesprek daardoor niet waardevol meer is.

Kijk voor meer tips en informatie op opvoeden.nl. Op JouwGGD.nl staat betrouwbare informatie voor jongeren. Zij daar ook (anoniem) met een jeugdarts of verpleegkundige chatten over vragen die zij hebben.