Verwen ik mijn kind te veel?
December is de maand van verwen en gezelligheid wordt er vaak gezegd. In deze tijd van feestdagen en cadeautjes hoor je regelmatig dat kinderen te veel verwend worden. Maar wat is verwennen precies en wanneer verwen je je kind te veel? Waarom verwennen we eigenlijk kinderen?
Wat is verwennen?
Verwennen betekent dat je iets doet voor je kind wat hij al een tijdje zelf kan. Of hem iets geeft wat niet nodig is. Je kan je kind te veel geven of je geeft veel toe. Een beetje verwennerij op z’n tijd kan geen kwaad. Maar doe je dit te vaak en te veel, dan kan je kind verwend raken en beloon je eigenlijk verkeerd gedrag.
Maar wanneer verwen je je kind te veel en wordt het eigenlijk een ‘verkeerde’ manier van verwennen? Het wordt een probleem als verwennen een gewoonte wordt en als je het doet om te omzeilen wat je kind eigenlijk nodig heeft.
Verkeerd verwennen gebeurt bijvoorbeeld bij een gebrek aan regels en afspraken in huis. Spreek als ouders samen af wat je toestaat en wat niet. Waar trekken jullie grenzen? Hiermee voorkom je dat de verwennende ouder ook de meer populaire ouder wordt. Zorg dat de regels en afspraken die jij belangrijk vindt duidelijk zijn en blijven. Ga niet overal onderhanden.
Geef je kind niet altijd direct waar hij om vraagt. Al helemaal niet als je er eigenlijk niet achter staat. Het helpt om niet meteen te reageren. Denk een moment na om de voor- en nadelen van jouw ja of nee af te wegen. Je kunt namelijk ook te vaak ‘nee’ zeggen, terwijl je achteraf vindt dat het best had gemogen.
Was je antwoord ‘nee’, maar blijft je kind zeuren? Misschien wil je alsnog toegeven om er vanaf te zijn, maar daarmee geef je je kind alleen maar onduidelijkheid. Maak aan je kind duidelijk waar het op kan rekenen en waarop niet.
Vertel bij uitzonderingen waarom iets een uitzondering is. Bijvoorbeeld: ‘Omdat het Sinterklaas is’.
Maak afspraken met je omgeving zodat je kind niet op andere plekken structureel te veel verwend wordt.
Ik heb mijn kind altijd verwend, kan ik er nog iets aan doen?
Gelukkig wel! Als je kind nog klein is, kun je oude patronen doorbreken door de verkeerde manier van verwennen af te schaffen. Kleine kinderen nemen het nieuwe patroon vaak snel over.
Het beste kun je beginnen met zelf goed te kijken waar je precies tegenaan loopt. Zeurt je kind veel, is hij niet tevreden, wordt hij onredelijk boos als hij iets niet krijgt wat hij wel wil hebben? Kijk dan eens of jouw nee wel echt een nee is, of vaak toch een ja wordt. En kijk of je je kind (als hij rustig is) kunt uitleggen waaróm iets niet kan of mag.
Blijf bij je standpunt, ook als je kind boos wordt. Jouw antwoord krijgt dan veel meer waarde, waardoor hij het makkelijker zal accepteren.
Roept dit onderwerp vragen op? Of heb je andere vragen over het opvoeden? Je kunt hiervoor altijd terecht bij het opvoedspreekuur. Dit spreekuur biedt één of meer gesprekken met een pedagogisch adviseur over het opgroeien en opvoeden van jouw kind.
Maak een afspraak op www.opvoedspreekuur.nl.