Link naar veilig vuurwerk afsteken

Veilig vuurwerk afsteken met je kind(eren)

Vuurwerk tijdens oud en nieuw ziet er natuurlijk prachtig uit! Wil je graag vuurwerk afsteken met je kind(eren)? Hieronder lees je tips voor jullie veiligheid.

Vuurwerkslachtoffers zijn vaak kinderen en jongeren tussen de 10 en 19 jaar. De meeste verwondingen zijn aan het hoofd en de handen. Veel vuurwerkongelukken gebeuren doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken.

Jonge kinderen

Vuurwerk is niet voor jonge kinderen. Ook sterretjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de vijf jaar. De temperatuur van een sterretje kan namelijk hoog oplopen, ‘koud vuur’ bestaat niet. Laat kinderen boven de vijf jaar alleen sterretjes afsteken onder toezicht van een volwassene. Denk aan de veiligheid van je kind!

Kijken naar het vuurwerk kan het beste binnen achter het raam. Dit is het veiligst.

Voorbereiding

Vuurwerk kopen

Vanaf welke leeftijd je kind vuurwerk mag kopen, hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking staat de minimale leeftijd voor het vuurwerk. Dit gaat in categorieën:

 • Categorie F1: 12 jaar
 • Categorie F2: 16 jaar
 • Categorie F3: 18 jaar

Illegaal vuurwerk

Koop geen illegaal vuurwerk. Vuurwerk dat je op de onofficiële verkooppunten en buiten de vastgestelde verkoopdagen (29, 30 en 31 december) koopt, is over het algemeen illegaal. Leg je kind uit dat illegaal vuurwerk niet getest is. Er is bijvoorbeeld niet gekeken naar vuurwerk dat niet af wil gaan of dat niet goed volgens de aanwijzingen afgaat. Denk hierbij aan een lont die te snel brandt, zodat je kind niet op tijd weg kan komen. Illegaal vuurwerk bevat ook vaak te veel kruit. Dit zorgt voor zeer harde knallen die kunnen leiden tot blijvende gehoorbeschadiging bij je kind.

Voorbeelden van illegaal vuurwerk zijn lawinepijlen, strijkers, mortierbommen, Chinese rollen, Cobra’s en Romeinse Kaars.

Maak nooit zelf vuurwerk

Leg je kind uit dat experimenteren met vuurwerk erg gevaarlijk is. Zelfgemaakt vuurwerk explodeert vaak onverwacht. Maak ook gekocht vuurwerk niet aan elkaar vast en haal het niet uit elkaar.

Vuurwerk bewaren

Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van jonge kinderen. Laat je kind nooit vuurwerk in broek- of jaszak bewaren.

Lees de instructie

Lees de afsteekinstructie van tevoren. Zo weet je ruim op tijd hoe je het vuurwerk veilig af kunt steken en kun je je ook goed voorbereiden.

Bereid je goed voor

Steek het vuurwerk op de juiste manier af. Zorg bijvoorbeeld dat je iets hebt om vuurpijlen in te zetten of om vuurwerkpotten stabiel neer te zetten.

Tijdens het afsteken

Vuurwerk afsteken mag op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.

 • Steek vuurwerk altijd buiten af.
 • Zorg dat je kind geen brandbare kleding of capuchon draagt (en jijzelf ook niet).
 • Laat je kind een veiligheidsbril opzetten en doe dit zelf ook. Zo ben je er zeker van dat er geen vuurwerk in jullie ogen komt.
 • Zet siervuurwerk altijd stevig en stabiel neer op een vlakke ondergrond (niet op de stoeprand!).
 • Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Bijna alle vuurpijlenpakketten bevatten tegenwoordig een pvc-buis.
 • Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen 2 stenen of gebruik een vuurwerkklem.
 • Let op omstanders (mensen en dieren).
 • Let op de windrichting.
 • Houd vuurwerk buiten het bereik van (jonge) kinderen.
 • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont.
 • Neem voldoende afstand: minstens 6 meter.
 • Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
 • Steek geen vuurwerk in je hand af. Dat is erg gevaarlijk, je weet nooit wanneer het vuurwerk zal ontploffen en waar het precies terecht zal komen.

Na het afsteken

Vuurwerkafval onschadelijk maken

Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water te dompelen of er een emmer water over te gooien. Ruim het afval, nadat je het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. Je kunt het gewoon bij het huisvuil doen.

Steek vuurwerk nooit opnieuw aan

Steek vuurwerk, dat niet is afgegaan, nooit opnieuw aan. De lont kan al zo ver zijn opgebrand dat het vuurwerk bij een tweede poging meteen explodeert. Met alle gevolgen van dien…

Meer informatie over veilig vuurwerk afsteken vind je op de website van de politie.

Wij wensen jullie een gezellige en veilige oudejaarsavond!

Bronnen: VeiligheidNL, Politie