Link naar Van 20 t/m 30 januari zijn weer de Nationale Voorleesdagen

Van 20 t/m 30 januari zijn weer de Nationale Voorleesdagen

Op donderdag 28 januari organiseren logopedisten van de GGD organiseren en de Bieb voor de Zaanstreek de bijeenkomst ‘Zwanger: taal en voorlezen’. In deze online bijeenkomst vertellen zij over taalontwikkeling en waarom voorlezen belangrijk is. ‘Zwanger: taal en voorlezen’ is voor zwangere vrouwen en hun partners. Opgeven via: www.debieb.nl/zwanger

Wilt u een (online) bijeenkomst door een van de logopedisten van de GGD voor uw peuterspeelzaal aanvragen? Bijvoorbeeld de bijeenkomst ‘Voorlezen, leuk en goed!’ over taalontwikkeling en voorlezen. Neem voor meer informatie over of aanvragen van de activiteiten contact op met Astrid Roest, aroest@ggdzw.nl

Bekende én onbekende Nederlanders lezen (online) voor

Prinses Laurentien opent 20 januari De Nationale Voorleesdagen. Zij doet dit in het AVROTROS-programma Zin in Zappelin op NPO3 met het voorleesontbijt.
Ook dit jaar lezen veel bekende én onbekende Nederlanders (online) voor aan peuters en kleuters. Dit doen zij om te laten zien hoe belangrijk voorlezen is. Het gaat om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen of die net het lezen hebben geleerd (0 tot en met 6 jaar).
De Nationale Voorleesdagen onderstrepen de voordelen van het (voor)lezen, zoals het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

Voorlezen maakt je leuker!

In deze coronatijd is voorlezen belangrijker dan ooit. Het is een speciaal moment om de tijd thuis samen door te brengen. Het maakt ook nog eens de band tussen ouder en kind sterker.
Daarom roept de GGD alle ouders van Zaanstreek-Waterland met jonge kinderen op om dit jaar thuis voor te lezen. Kijk samen de aflevering van Zin in Zappelin op woensdag 20 januari 2021 om 07.05 uur bij AVROTROS op NPO 3. De herhaling is om 12.00 uur.

Prentenboek van het Jaar

Prentenboek van het Jaar 2021 is ‘Coco kan het!’, geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen. Het is een prachtig verhaal over het uitslaan van je vleugeltjes, moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt.

Waarom voorlezen?

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van elk kind. U heeft dan speciaal aandacht hebben voor uw kind. Kinderen luisteren graag naar uw stem, ze worden rustig. Zo wennen ze al jong aan het fijne voorleesritueel. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die u voorleest op vijftien maanden een voorsprong hebben in hun taalontwikkeling!
De voordelen: u maakt een omgeving waarin kinderen zich veilig voelen. Ook biedt u zo kinderen de ruimte om zich te ontwikkelen op alle gebieden.
Kinderen vinden het leuk als u boekjes herhaalt, ze doen u na, kennen de woorden. Vooral voor taalzwakkere kinderen is dat belangrijk.

Meer informatie over voorlezen