Link naar Vaccinatieadvies mazelen aangepast bij reizen

Vaccinatieadvies mazelen aangepast bij reizen

De landelijke media heeft er al aandacht aan besteed; in een aantal Europese landen zijn momenteel uitbraken van mazelen. De grootste uitbraken zijn in Oekraïne en Roemenië. Daarnaast zijn er lokale uitbraken in Polen, Tsjechië, Slowakije, Italië, Frankrijk, Bulgarije en Litouwen. Er zijn kleinere uitbraken in meerdere Europese landen, onder andere in de orthodox Joodse gemeenschap in Londen.
In de Verenigde Staten is op dit moment een mazelenuitbraak in de orthodox Joodse gemeenschap in New York. Deze uitbraak is gerelateerd aan een uitbraak onder dezelfde groepen in Israël en Londen. Ook in Venezuela, Brazilië, Colombia en Guyana heerst de ziekte in bepaalde gebieden.

Normaal krijgen kinderen op de leeftijd van 14 maanden een BMR (bof, mazelen en rode hond)-vaccinatie. Op deze leeftijd is de lange termijnbescherming het best. Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die een groot risico lopen op een mazeleninfectie, kunnen een vervroegde BMR-vaccinatie krijgen. Heb je een kindje tussen de 6 en 14 maanden oud en gaan jullie op vakantie naar een van deze landen? Check dan de landenlijst van het RIVM om te kijken of je kindje in aanmerking komt voor vervroegde vaccinatie van de BMR. Zo ja, maak dan een afspraak bij het consultatiebureau voor een inenting.

Kijk voor meer informatie over mazelen op https://www.rivm.nl/mazelen