Uw kind een moeilijke eter?

Een peuter kan aan tafel heel koppig zijn. Hoe kunt u omgaan met deze koppigheid? Lees onderstaande tips!

Zwichten omdat u moe bent van de strijd aan tafel of bang dat uw kind te weinig binnen krijgt, is begrijpelijk. Maar bedenk dat u en uw kind er op de lange termijn meer baat bij hebben als u nu stand houdt. Dan keert de rust terug aan tafel en leert uw kind gezond eten lusten.

Geduld loont

Soms zal uw kind wel 10 tot 15 keer moeten proeven voordat hij aan een smaak gewend is. Dat hoeft trouwens niet te betekenen dat hij of zij alles heel lekker gaat vinden. Kinderen ontwikkelen namelijk ook persoonlijke smaakvoorkeuren.

Dwang bij het aanleren van nieuwe smaken werkt averechts. Als het bij één hapje blijft: prima. Straf uw kind niet als hij of zij iets niet wil eten. Volgende keer beter!

Niet lusten of niet willen

Een kind kan iets niet willen eten terwijl hij het best lust. Soms zal het worteltje er dus prima ingaan en de andere dag wil uw kind het niet. Ook dan geldt: dwing uw kind niet om het op te eten.

Wees niet bang dat uw kind niet genoeg binnenkrijgt

Niet toegeven aan uw kind, kan betekenen dat uw kind wel eens met trek naar bed gaat of een paar dagen weinig eet. Dat kan geen kwaad, want een gezond kind hongert zichzelf niet uit. Hij of zij gaat vanzelf wel eten. Weinig eten aan tafel oplossen door uw kind later een boterham of cracker te geven is niet verstandig. Daarmee houdt u het slechte eten tijdens de maaltijd in stand.

Bedenk ook dat een kind veel minder eet dan u. Bekijk de voorbeelddagmenu’s van het Voedingscentrum om te zien hoe veel uw kind ongeveer nodig heeft. De periodes dat uw kind veel of weinig eet zullen elkaar geregeld afwisselen, afhankelijk van de groei op dat moment.

Klik hier voor meer tips bij de eetopvoeding.

Tips om eten leuk en lekker te maken

Gebruik onderstaande tips om uw kind (weer) goed te laten eten. Een goede eter is een kind dat gezellig is aan tafel, van alles wat eet en nieuwe smaken probeert.

IJsblokjes-truc

Het is prima om datgene wat uw kind wél lust vaker voor te schotelen, maar blijf daarnaast andere smaken aanbieden. Een handige tip: vries wat uw kind niet eet in een ijsblokjesbakje. Zo kunt u dat steeds in een klein portie geven náást de maaltijd van de dag. Dan proeft uw kind op een makkelijke en speelse manier weer even die nieuwe smaak. Het is niet erg als uw kind het eten niet wil doorslikken, als hij het maar wel in de mond heeft gehad.

Combineer en maak iets op een andere manier klaar

Iets wat uw kind niet lekker vindt, gaat er makkelijker in als u het combineert met iets dat hij of zij wel lekker vindt. Vaak werkt het ook om iets op een andere manier klaar te maken. Wil de broccoli er zo niet in? Dan misschien wel door de pastasaus. Gekookte wortel het vieste wat er is? Probeert het eens geraspt met een paar rozijntjes of door de stamppot. Maskeer het eten niet met bijvoorbeeld appelmoes of yoghurt. Kleed het eten leuk aan als het er niet in wil. Een leuk lepeltje, een liedje, mooi bordje, eten in een leuk vormpje: wees creatief.

Laat uw kind helpen in de keuken

Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel en als u het samen heeft gemaakt, gaan ze het ook gemakkelijker proeven. Bedenk simpele klusjes zoals groente wassen, een ei pellen of salade mengen. Wil uw kind tijdens het koken alvast wat snoepen van de paprika, wortel of tomaat? Dan heeft hij of zij dat alvast binnen! Laat uw kind voordat u samen gaat koken ook eens kiezen welke groente hij of zij wil eten.

Geef geen aandacht aan vervelend gedrag

Wil uw kind iets niet? Zorg dat het bordje zo staat dat uw kind er net bij kan. Besteed er verder geen aandacht aan, eet zelf rustig verder. U zult zien dat als de aandacht voor het vervelende gedrag weg is, uw kind ineens zelf zijn of haar bord weer pakt. Doet uw kind dit niet, bied dan af en toe een hapje aan. Prijs uw kind als hij dat hapje neemt.

Spreek af: eetmoment = eetmoment

Een eetmoment bakent u af door aan tafel te eten. Wanneer u van tafel gaat, dan is het eetmoment voorbij. Heeft uw kindje niks of weinig gegeten? Prima. Ruim de tafel gewoon af. Geef niet iets extra’s tussendoor, want dan vergaat de trek voor het volgende eetmoment. Bovendien houdt u het slechte eten tijdens de maaltijd in stand als uw kind er op rekent dat hij iets anders krijgt. Wacht daarom tot het volgende eetmoment. Is de dag voorbij? Het is niet erg als uw kind een keer met trek naar bed gaat. Geef ’s nachts bijvoorbeeld ook geen extra melk. Morgen is er weer een dag!

Schep kleine porties op

Uw kind hoeft dan niet tegen een berg op te kijken. Nog eens opscheppen kan altijd.

Maak proeven cool en vies taboe

Zorg dat ‘vies’ taboe wordt aan tafel. U heeft er toch uw best voor gedaan? Laat gewoon elke keer even proeven. U kunt ook uitleggen dat iets nieuws leren eten soms lastig is. Het is een kwestie van oefenen, net als met leren lopen of fietsen.

Blijft uw kind een moeilijke eter?

Houd een tijdje bij wat uw kind eet, hoe veel en hoe de maaltijden verliepen. Deze manier helpt om naar de situatie te kijken en een op maat gemaakt plan van aanpak te bedenken. Schrijf op hoe laat jullie aten, waar jullie zaten, wie zich met uw kind bemoeide en welke maaltijden relatief goed verliepen. Op deze manier kunt u ontdekken wanneer het beter gaat. Misschien ging het goed toen jullie eerder aten dan normaal. Of toen u een keer alleen was met uw kind en u niet samen met uw partner ‘bovenop’ jullie moeizaam etende kind zaten. Dan kunt u bijvoorbeeld concluderen dat het beter gaat als maar één van jullie zich met hem of haar bemoeit.

U kunt ook altijd contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg voor vragen.

De advieslijn kunt u op elke werkdag bellen van 13.00 tot 16.30 bereiken via telefoonnummer 075 6518340. Of kom langs bij het inloopspreekuur op Centrum Jong.

Bekijk onze online folder

Meer informatie over eten in de peuterleeftijd? Bekijk onze online folder.

Bron: Voedingscentrum