Tips en adviezen bij de opvoeding rond de echtscheiding

Wat kunnen ouders doen om hun kinderen te helpen:

Probeer ondanks je eigen emoties open te staan voor de emoties van de kinderen en daar op in te spelen.

Geef kinderen de kans om over hun gevoelens te praten. Praat niet voortdurend over de scheiding met de kinderen. Gedreven door bezorgdheid willen ouders soms te vaak en te veel over de echtscheiding praten, waardoor kinderen zich niet kunnen onttrekken. Wanneer een kind naar omstandigheden redelijk functioneert, is één keer per week (eventueel op een afgesproken tijdstip) in alle rust uitgebreid praten over de echtscheiding voldoende.

Kinderen zouden geen kinderen zijn wanneer ze geen misbruik zouden maken van de echtscheidingssituatie. Kinderen zullen dus proberen hun grenzen te verleggen. Van groot belang is om de opvoedingsregels v.w.b. bedtijden, snoepen, televisie kijken enz. te handhaven. Eenmaal door kinderen verworven vrijheden tijdens de chaotische echtscheidingsperiode zijn niet makkelijk terug te draaien.

Ook tijdens de echtscheiding blijven de ouders de baas (hiërarchie). Zij bepalen wat wel en niet mag. Zorg dat de kinderen niet de kans krijgen om de ouders tegen elkaar uit te spelen. Gebruik de kinderen niet als postbode om boodschappen over te brengen naar de andere ouder.

Bron: https://www.echtscheiding-specialist.nl/Kinderen/rol-van-de-ouders.html