Link naar Thema van de Week van de Opvoeding is ‘Staan en opvallen’

Thema van de Week van de Opvoeding is ‘Staan en opvallen’

Van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober 2020 is de landelijke Week van de Opvoeding. Staan en opvallen is het thema dit jaar:

Staan en opvallen

We weten allemaal dat opvoeden geen makkelijke klus is. En het is hard werken. Je begint vaak aan kinderen zonder veel voorbereiding of training. Omdat er geen gebruiksaanwijzing bij kinderen  zit, leren we opvoeden met vallen en opstaan. Het ouderschap en de opvoeding van kinderen kost veel energie. Maar het is ook genieten en daarom zeggen we “Staan en opvallen”.

Hier volgen  tips om minder vaak gestrest of vermoeid te zijn. Zo kun je vaker genieten van het ouderschap en de opvoeding:

Pas je leefpatroon aan

Van teveel willen doen kun je stress krijgen. Deel huishoudelijke en zorg taken meer met anderen. Of laat het huishouden even voor wat het is. Zoek steun bij familie en vrienden. Doe elke dag even wat leuks voor jezelf.

Leer te ontspannen

Spanning in je spieren is vaak een teken van stress. Doe ontspanningsoefeningen  om de spanning in je lichaam te verminderen en voorkom zo dat stress erger wordt. Haal bijvoorbeeld diep adem door je neus, wachten even  en adem langzaam uit door mond of neus. Zeg zachtjes “ontspannen maar“ als je uitademt.

Opbeurende uitspraken

Gebruik peptalk of opbeurende uitspraken. Je kunt die vooraf, tijdens en na een stressvolle situatie tegen jezelf zeggen. Zoals “Ik kan dit“ of “Kalm blijven”. Probeer echt te geloven wat je tegen jezelf zegt.

Alert op negatieve gedachten

Wees alert op gedachten die je meer stress bezorgen, zoals “Dit lukt me nooit”. Probeer op een positieve en realistische manier tegen de situatie aan te kijken. “Het is de hele dag goed gegaan. De kinderen in bad doen en eten koken in zo’n korte tijd was teveel van het goede. Morgen doe ik de kinderen vroeger in bad”.

Aanpak

Denk aan een stressvolle gebeurtenis. Bedenk hoe je je daarop kunt voorbereiden en welke gedachten daarbij kunnen helpen. Maak gebruik van opbeurende gedachten en ontspanningsoefeningen. Die kunnen je helpen om op een positieve manier met je kinderen om te gaan.
Accepteer dat er altijd dingen zijn waarover je geen controle hebt. Sta jezelf ook toe om fouten te maken, want niemand is perfect.

Bron: Triple P Nederland

Opvoedspreekuur

Als ouder heb je vast wel eens vragen over de opvoeding van jouw kind. Je kunt hiermee altijd terecht bij het opvoedspreekuur van Zaanstreek-Waterland. Dit spreekuur biedt  je één of meer gratis gesprekken met een deskundige over het opgroeien en opvoeden. Je kunt een afspraak maken op www.opvoedspreekuur.nl.