Link naar Stress of spanning door de feestdagen

Stress of spanning door de feestdagen

Voorspelbaarheid/structuur

Tijdens en rondom de feestdagen lopen dagen vaak anders. Kinderen kunnen hier stress of spanning door ervaren, omdat ze niet goed weten wat hen te wachten staat. Een weekplanning of een bord met plaatjes helpt kinderen. Zo bereid je je kind voor op wat komen gaat. Gaan we naar familie of kijken we een film thuis op de bank?

Afwisseling, balans en keuzes

Hebben jullie veel sociale bijeenkomsten met familie en/of vrienden? Dan zijn er ook veel prikkels voor je kind om te verwerken. Het helpt om tussendoor een activiteit te doen met bijvoorbeeld klei, vingerverven of magisch zand.
Het kan ook fijn zijn om sociale dagen af te wisselen met een dagje in pyjama film kijken op de bank, samen spelletjes doen of juist lekker een wandeling in de natuur.

Dagritme

Het geeft een kind houvast als bepaalde patronen hetzelfde zijn als anders. Door vaste eetmomenten of slaaptijden aan te houden rondom de feestdagen weet je kind waar hij/zij aan toe is.

Lang tafelen

Laat kinderen voor het kerstdiner bijvoorbeeld een uur van tevoren niet meer snoepen of een beker sap of melk drinken. Tijdens de feestdagen zitten we vaak lang te tafelen. Voor kinderen kan het moeilijk zijn om lang stil te zitten. Laat hen daarom na 20 à 30 minuten spelen. Het liefst in het zicht en anders door af en toe zelf van tafel te gaan (of een bekende te vragen) om even bij de kinderen te polsen hoe het spelen gaat en/of zij iets nodig hebben.
Een kort moment van aandacht is vaak net genoeg voor kinderen om weer zelfstandig verder te kunnen met waar zij mee bezig waren.

Tijdens de feestdagen kan er ander, onbekend eten en meer zoetigheden op tafel staan. Geef kinderen duidelijke regels over de hoeveelheid eten die ze moeten opeten, bijvoorbeeld minstens de helft van het bord leeg eten. En van alles wat proeven voordat ze iets zoets eten. Geef kinderen complimentjes wanneer zij rustig zitten en eten.

Alvast prettige Kerstdagen & een gelukkig Nieuwjaar toegewenst!