Slapen

Slapen is gezond voor uw kind. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, te groeien en overdag voldoende energie te hebben. Peuters willen soms niet gaan slapen of komen ’s nachts uit bed. Duidelijkheid helpt bij het slapen en voorkomen van slaapproblemen. Vaste gewoonten spelen daarin een belangrijke rol. Lees hieronder meer!

Duidelijkheid en structuur

Bij een peuter is het handig om een vaste dagstructuur en een vast dagritme te hanteren. Dat wil zeggen dat u vaste momenten instelt voor opstaan, wassen en aankleden, eten en naar bed gaan. Een vast ritueel (vaste volgorde) bij het naar bed brengen is duidelijk voor uw kind. Bouw de dag rustig af en zeg duidelijk tegen uw kind dat het bedtijd is. Uw kind moet weten dat u het meent en dat het geen zin heeft om te treuzelen. Dat bekent niet dat u boos moet zeggen dat het bedtijd is: duidelijk en kordaat zijn is het beste.

Ontspannen sfeer

Breng uw kind naar bed in een gezellige, ontspannen sfeer. Maak ook de slaapkamer gezellig en zorg voor een lekker bed. Bijna alle kinderen vinden het leuk om als onderdeel van het slaapritueel nog even te worden voorgelezen. Kleine kinderen kunt u eindeloos hetzelfde boekje voorlezen. U kunt er ook voor kiezen om met uw oudere peuter de dag nog even door te nemen. Dit is een goed moment voor kinderen om nog even te vertellen over iets leuks wat ze hebben beleefd of iets akeligs waar ze nog even over willen praten. Spreek wel een duidelijke slaaptijd af en houd u hieraan. Als het zo laat is, moet uw kind ook echt gaan slapen.

Een rustige omgeving

Een rustige en veilige omgeving bevordert een goede nachtrust. Tips:

  • Het mag niet te warm of te koud zijn in de slaapkamer. Een goed geventileerde slaapkamer waar de temperatuur niet te veel schommelt, is prettig voor uw kind.
  • Voor peuters die bang zijn in het donker is het prettig als er licht brandt op de gang of een nachtlampje naast het bedje staat.
  • Een knuffel in bed kan houvast geven.
  • Als het erg licht is in de kamer, kunt u misschien een verduisterend (rol)gordijn ophangen.

Slaapproblemen

Peuters willen soms niet gaan slapen of komen ’s nachts uit bed. Wat kunt u doen?

Mijn kind wil niet naar bed

Als uw peuter niet wil slapen, ga dan na wat de reden hiervoor kan zijn. Hoe u reageert hangt af van wat er aan de hand is.

  • Misschien is uw kind een beetje bang om te gaan slapen? Laat dan de slaapkamerdeur op een kier of laat een lampje aan. Dan vindt uw kind het vast minder eng om alleen te zijn. Klik hier voor tips over monsters en spoken.
  • Misschien is uw kind nog druk aan het spelen of tv aan het kijken? Als u een vast ritme instelt, weet uw kind beter wanneer het bedtijd is. Ga een half uur voor bedtijd over op rustige spelletjes of activiteiten.

Word niet boos als uw kind niet naar bed wil, maar herhaal de regels nog een keer. Nogmaals: een vast slaapritueel geeft duidelijkheid. Als uw kind bijvoorbeeld weet dat u nog een verhaaltje voorleest, is het leuker om naar bed te gaan.

Mijn kind slaapt niet in

Probeer erachter te komen waardoor uw kind niet kan inslapen en zoek (samen) naar een goede oplossing. Kan uw kind echt niet inslapen? Ga er dan niet bij zitten of liggen. Vertel uw kind dat hij of zij in bed moet blijven. Wens uw kind welterusten en verlaat de slaapkamer. Als uw kind uit bed komt, breng hem of haar dan meteen weer terug. Geef uw kind de volgende morgen een compliment als hij of zij in bed is gebleven.

Mijn kind slaapt niet door

Het is heel normaal dat kinderen wakker worden als ze moeten plassen, dorst hebben of gedroomd hebben. Leg hen daarna weer lekker in bed. Meestal slapen ze gewoon weer verder. Geef uw kind de volgende morgen een compliment omdat hij of zij weer naar bed is gegaan. Wen uw kind niet aan om bij u in bed verder te slapen.

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl