Sexting: lees hier alles wat u als ouder moet weten!

Sexting?

Het woord sexting is opgebouwd uit twee (engelse) woorden: sex en texting. Sexting is het versturen van seksueel getinte berichten, foto’s of video’s. Dat kan zijn tussen mensen die daar zelf voor kiezen, maar er zijn ook mensen die ongewenst deze berichten ontvangen.

Vertrouwen

Mensen die sexten, gaan er van uit dat de verstuurde berichten nooit bij anderen terecht komen. Ze vertrouwen hun (sexting-)partner daar volledig in. Meestal gaat dat ook goed, maar soms ook niet.

Vooral jongeren zijn tegenwoordig vaak ‘slachtoffer’ van sexting. Dat kan op verschillende manieren:

Ze ontvangen ongewenst seksueel getinte berichtenPersoonlijk verstuurde berichten worden (bijvoorbeeld na het beëindigen van een relatie) openbaar gemaakt.

Pubers

Pubers staan er bekend om dat ze willen experimenteren. Dat doen ze ook online (via pc en mobiel). Ze zijn gewend om informatie te delen op social media, en daarmee een deel van hun persoonlijke leven openbaar te maken. Flirten en aftasten hoe ver je kan gaan hoort daar bij. Pubers handelen vaak impulsief. Een fout is daarbij snel gemaakt. Zeker als het gaat om hun persoonlijke privacy. Pubers kunnen daarbij wel advies gebruiken (ook al lijkt het alsof ze daar niets van willen weten; ze luisteren toch). Praat daarom met je kind: ook over sexting!

Sommige pubers denken dat ze moeten sexten om hun liefde voor de ander te bewijzen of dat het stoer is om te doen. Dat is natuurlijk niet waar. Soms misbruiken mensen hun ‘verkering’ door hem/haar onder druk te zetten om pikante berichten te versturen. Leer je kind hiermee omgaan, de juiste keuzes te maken en bespreek de eventuele consequenties. Misschien is het ongemakkelijk om hier met je kind over te praten, maar dat is beter dan dat het uit de hand loopt.

Tips

  1. Leg uit aan je kind dat alles wat via het internet gedeeld wordt niet meer hun eigendom is. Alles wat ‘in de lucht hangt’ is daarmee kwetsbaar. Afbeeldingen/teksten zijn daarmee snel gekopieerd en kunnen zomaar met de wereld worden gedeeld. Daar heb je dan geen controle meer over.
  2. Zorg er voor dat je kind snapt dat het belangrijk is goed na te denken over wat hij/zij online plaatst. Heeft het gevolgen voor jezelf? Voor anderen? Voor je toekomstige werkgever? Hoe zou hij/zij het vinden als privéberichten gelezen worden door vrienden, leraren, de hele school, zijn/haar ouders?
  3. Leer je kind dat als hij/zij een ongepaste foto ontvangt, dat het deze nooit doorstuurt. Niet alleen omdat het de persoon op de foto schaadt, maar ook omdat het strafbaar is.
  4. Leer je kind dat het niet verstandig is om wachtwoorden met anderen te delen. Ook niet als het zijn/haar vriend/vriendin is. Sommige mensen kunnen hier niet discreet mee omgaan; zeker niet als een relatie eindigt. Alleen door je inloggegevens privé te houden, hou je ook je eigen bestanden privé.

Meer info over mediagebruik bij pubers? Kijk op de puberpagina voor meer informatie.