Link naar Samen opvoeden na scheiding

Samen opvoeden na scheiding

Als je gaat scheiden ga je als partners uit elkaar, maar blijf je wel samen de ouders van jullie kinderen. Er breekt een periode aan met veel veranderingen. Kinderen kunnen zich schuldig, in de war of onveilig voelen. Een veilige basis kan zeker weer terugkeren. Daarbij is het belangrijk als zaken goed geregeld zijn.

Reactie van jullie kind(eren)

Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren op een scheiding. Het ene kind zal zijn of haar gevoelens duidelijk laten zien en het andere kind zal meer naar binnen keren. Bij sommige kinderen zie je (tijdelijk) een gedragsverandering. Of een kind kan terugvallen in zijn of haar ontwikkeling.
Het is voor kinderen belangrijk om te voelen dat zijn of haar gevoelens de ruimte krijgen en dat je als ouder beschikbaar bent. Dat elke uiting van gevoelens en emoties er mag zijn en dat deze gezien en erkend worden.
Ondanks dat een scheidingssituatie veel van jou als ouder vraagt, is het belangrijk om de behoefte van je kind niet uit het oog te verliezen. Regel bijvoorbeeld het wisselmoment bij een liefdevolle vriend als je elkaar niet wilt zien.

Een scheidingssituatie vraagt veel van ouders en ook op kinderen heeft het veel invloed. Als ouder ben je meestal al een periode bezig met het thema scheiden voordat jouw kind hierover die eerste informatie krijgen. Het is dus heel normaal dat jouw kind weerstand voelt tegen het tempo waarin veranderingen gebeuren of tegen beslissingen die jullie nemen.
Denk aan een aankomende verhuizing, eventuele wisseling van school, een nieuwe partner of een van de ouders moeten missen.

Samen opvoeden

Als ouder kun je je zorgen maken over de invloed van de scheiding op je kind. Je kunt je kind hierbij helpen door als ouders te blijven samenwerken en positief over elkaar te praten. Zodat het kind kan voelen dat hij of zij openlijk van beide ouders mag houden.
Wanneer je als ouder besluit om de relatie met je partner te beëindigen, is het belangrijk dat jouw kind de bevestiging krijgt dat beide ouders voor hem/haar beschikbaar blijven. Als gescheiden ouders blijf je namelijk samen de opvoeders van je kind. Jullie kind heeft beide ouders nodig, gun elkaar om ouder van jullie kind te zijn.

Houvast voor jullie kind(eren)

Ook helpt het kinderen om bestaande structuur vast te houden. Denk hierbij aan: school, sporten en een dagritme (bijv. bedtijd en samen eten). Het geeft kinderen houvast wanneer bestaande regels en afspraken blijven bestaan, deze geven voorspelbaarheid en duidelijkheid. Blijf praten met jullie kind over de situatie. Luister écht naar wat het ervan vindt en neem het serieus.
Let op de reacties van jullie kind; benoem de gevoelens die je ziet bijvoorbeeld: “je vindt het heel erg dat papa een ander huis heeft”.
Laat jullie kind meebeslissen over belangrijke dingen (wat past bij hun leeftijd).
Soms ben je als ouder geneigd om de regels een beetje los te laten in deze hectische periode. Toch geeft het je kind meer houvast als regels en grenzen blijven bestaan.

Vertrouwenspersoon

Het kan voor kinderen prettig zijn een neutraal vertrouwensfiguur te hebben in deze periode. Vooral om emotioneel extra te ondersteunen als jij daar weinig ruimte voor hebt. Denk aan bijvoorbeeld: de juf, een oom of een buurvrouw. Het is daarom belangrijk om mensen in jullie omgeving te vertellen over wat er speelt in jullie gezin en je kind te volgen in wat hij of zij nodig heeft. Soms is het voor een kind fijn om met iemand te kunnen praten die buiten het eigen gezin staat. Geef je kind deze ruimte.

Meer informatie

Het is misschien prettig om informatie in te winnen rondom het thema ‘samen opvoeden na scheiding’. GGD Zaanstreek-Waterland heeft voor inwoners uit Zaanstad verschillende cursussen voor ouders en kinderen. Kijk voor meer informatie hierover op www.cursusbureauzaanstad.nl.

Bij het opvoedspreekuur van de GGD kun je eventuele opvoedvragen rondom scheiding en opvoeden na scheiding stellen. Dit zijn individuele gesprekken. Via www.opvoedspreekuur.nl kun je hiervoor een afspraak inplannen in je regio.

Op onze website kun je ook veel informatie vinden over het onderwerp echtscheiding (o.a. co-ouderschap, alimentatie, complexe scheiding, samengesteld gezin)

Een andere platform waar veel informatie en ondersteuning voor kinderen en jongeren te vinden is rondom scheiding is www.villapinedo.nl.