Link naar Prinses Laurentien tijdens taalmarkt in de Poelenburcht in gesprek met kinderen en ouders

Prinses Laurentien tijdens taalmarkt in de Poelenburcht in gesprek met kinderen en ouders

Donderdag 15 november organiseerden GGD Zaanstreek-Waterland en gemeente Zaanstad een markt over taal in buurtcentrum de Poelenburcht in Zaandam. Verschillende organisaties lieten met informatiekraampjes en workshops bewoners uit Poelenburg en Peldersveld zien welke taalactiviteiten ze hier hebben. Met deze markt brachten de gemeente en de GGD het belang van taal voor het kind en hun ouders onder de aandacht. Prinses Laurentien bezocht ook de taalmarkt en ging in gesprek met een paar kinderen en ouders.

Veel ouders waren met hun kinderen op het evenement af gekomen. Er was voor ieder iets wils. Verschillende organisaties werkten namelijk mee aan de informatiemarkt. Zoals Agora, Babino, de Bieb, IVIO, De Bron, Centrum Jong, Choku, Jeugdteam, Meedoen Zaanstad, Tinteltuin, Sociaal Wijkteam, Sportbedrijf, Zaan Primair en kinderboekenschrijver Hans Kuyper.

De zaal van de Poelenburcht puilde uit, de mensen stonden zelfs op de trap!! Burgemeester Jan Hamming heette iedereen welkom. Dagvoorzitter Hans Kuyper praatte het programma aan elkaar.

Taalontwikkeling start in de buik

Maar de bezoekers kwamen ook voor Prinses Laurentien. Zij zet zich al jaren in om laaggeletterdheid en taalachterstand te voorkomen. De prinses bezocht deze informatiemarkt om het belang van taal bij de inwoners van Poelenburg en Peldersveld te onderstrepen. Zij vertelde dat al tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van taal start. “Zeg eens eerlijk, wie van u praatte al tegen uw kind toen deze nog in de buik zat?” Ze moedigde aanwezige zwangere vrouwen en hun partners aan om tegen hun ongeboren kind praten. Het maakt niet uit in welke taal.

“Het is belangrijk dat kinderen al een bepaald taalniveau hebben als ze naar de kleuterklas gaan. Om dat te bereiken, moeten we zorgen dat ouders het belang van praten met hun kind inzien. Uit onderzoek blijkt dat praten tegen je kind tussen 0 en 4 jaar ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling”. Prinses Laurentien zei dat het belangrijk is dat kinderen in deze periode met zoveel mogelijk woorden in aanraking te komen. “Praten is voor kinderen net zo belangrijk als eten, drinken (liefst water), slapen en bewegen”, aldus prinses Laurentien.

De prinses ging ook in gesprek met kinderen en moeders. “Maak er een spelletje van”, was een van de tips die kinderen gaven hoe taal leuk wordt op school. De moeders raadden mensen in de buurt aan om ook zelf Nederlands te leren. “Zo kun je je kinderen helpen. En ook beter meedraaien in deze samenleving.”