Link naar Praten met je kind: Weet jij wat een ander fijn vindt? En wat wil je zelf?

Praten met je kind: Weet jij wat een ander fijn vindt? En wat wil je zelf?

Vandaag start de Week van de Lentekriebels. Het thema van dit jaar is ‘Je lijf is van jou’. Daarom geven we je hieronder tips hoe je met je kind in gesprek kunt gaan over relaties en seksualiteit.

Kinderen zijn nieuwsgierig naar zichzelf en naar elkaar. Al vanaf de geboorte (en ook al in de buik) leren kinderen dat aanraken prettig kan zijn en dat je van je naasten liefde en geborgenheid kan krijgen. Zo leer je al vroeg wat fijn en niet fijn is met vertrouwde mensen. De wereld van je kind wordt steeds groter en ook daar doen ze steeds meer ervaringen op met intimiteit.

Naast deze nieuwsgierigheid en ervaringen zijn ze ook geïnteresseerd in de ‘geheimen’ van de volwassenwereld van relaties en seksualiteit. Ze horen af en toe wat, merken dat het een spannend onderwerp is, maar weten niet waar het precies om gaat. Afhankelijk van leeftijd, karakter en omgeving is het ene kind meer of minder op de hoogte van deze verborgen wereld.

Net als andere signalen van je kind, wil je deze nieuwsgierigheid vast ook serieus nemen. Maar… hoe ga je hier met je kind over in gesprek? Een goed uitgangspunt is om erachter te komen wat je kind precies wil weten. Zo kom je erachter wat je kind al weet en aan welke informatie je kind toe is.

Deze vragen kun je stellen om het gesprek te starten:

  1. Gaat het op school weleens over… (verkering, verliefd, kusjes geven, seks*).
  2. Wat weet jij al van… (benoem het onderwerp waar je kind naar vraagt).
  3. Ben jij wel eens verliefd geweest?
  4. Wil je meer weten over…? (verkering, verliefd, kusjes geven. Bij de bovenbouw eventueel seks*).
  5. Waar in jouw lichaam voel jij het als je iets fijn vindt? (denk aan de slappe lach, een compliment krijgen, knuffelen) Waar in jouw lichaam voel jij het als je iets niet fijn vindt? (bijvoorbeeld als je geplaagd wordt, als je je schaamt).
  6. Wat vind jij prettig (in vriendschappen, wel/geen verkering, aanrakingen, enz)? Hoe weet jij wat een ander fijn vindt?

* Deze vragen kun je afstemmen op de leeftijd van je kind. Zie Rutgers voor meer info over de seksuele ontwikkeling van je kind.

Daarnaast is het fijn om te weten wat je wel en juist beter niet kunt doen bij het praten met je kind over dit gevoelige onderwerp.

Do’s

  1. Hou het luchtig. Geef je kind ruimte door tijdens een wandeling of in de auto in gesprek te gaan. Zo hoeven jullie elkaar niet steeds aan te kijken.
  2. Laat het een terugkerend onderwerp worden. Zo raken jullie aan elkaar gewend om het hierover te hebben. Bouw het rustig op.
  3. Stel je kwetsbaar op. Je mag laten zien als je je in het gesprek ongemakkelijk voelt  bij een term of onderwerp. Zo voelt je kind zich juist normaal als dat hem/haar ook overkomt.
  4. Stel veel open vragen en kijk goed of je kind nog verder wilt praten.

Don’ts

  1. Maak er niet een heel serieus tafelgesprek van.
  2. Probeer niet te oordelen.
  3. Probeer niet teveel zelf aan het woord te zijn.
  4. Ontwijk geen vragen. Als je zelf niet kan/wilt antwoorden, help je kind dan aan een betrouwbare bron voor informatie.

Gebruik boekjes, filmpjes, brochures om het onderwerp te bespreken. Dit kan bijvoorbeeld ook een tv programma zijn waar jullie samen naar kijken. Zap  niet weg bij een zoenscène, maar ga er over in gesprek.

Mocht je meer tips willen, dan ben je welkom op www.opvoedspreekuur.nl of neem een kijkje op de volgende websites:

Bij ‘Opvoedinformatie’ staat ook informatie over seksuele opvoeding voor verschillende leeftijdsgroepen.