Peuterspelen ondersteunt de ontwikkeling van je kind. Het  is een goede voorbereiding op de basisschool. Hierdoor is de stap naar school voor kinderen niet groot. Peuterspelen start vanaf 2,5 jaar.

Bij peuterspelen gaat je kind

– met andere kinderen samen (buiten)spelen en leert het te delen.

– liedjes zingen, spelletjes doen, knutselen, puzzelen en bouwen.

– nieuwe woorden leren, luisteren naar verhalen en zelf verhalen vertellen.

Alle kinderen mogen 2 halve dagen 4 uur naar peuterspelen. Dit is in totaal 8 uur per week.

VVE (voorschoolse en vroegschoolse educatie)

VVE is een programma met extra aandacht voor taal en de ontwikkeling van je kind. Met een VVE-indicatie mag je kind extra naar peuterspelen. Je kind mag 4 keer per week 4 uur peuterspelen. Dat is in totaal 16 uur.

Centrum Jong bepaalt of je kind gebruik kan maken van VVE.

Waar?

Er is altijd een locatie bij jou in de buurt. Peuterspelen kan bij deze organisaties: Babino, TintelTuin, Freekids, Boefje,  Al Amana en de Vlinderboom

De aanmelding bij peuterspelen en de school zijn los van elkaar. Je kind hoeft niet naar de locatie te gaan waar het later ook naar school gaat.

Aanmelden

Vanaf de leeftijd van 14 maanden kun je je gaan oriënteren op peuterspelen. Je krijgt hierover informatie van het Centrum Jong. Als je een locatie hebt uitgekozen kun je je kind hier aanmelden.

Voor het inschrijven is het nodig dat Centrum Jong en de organisatie voor peuterspelen gegevens delen. Hiervoor is jouw toestemming nodig.

Centrum Jong en het Sociaal Wijkteam kunnen je helpen met de inschrijving.

Kosten

Het ligt van uw situatie af hoeveel u moet betalen voor peuterspelen.

De organisatie waar je je kind aanmeldt kan uitrekenen hoeveel de kosten voor jou zijn. Heb je recht op kinderopvangtoeslag? De kinderopvangorganisatie kan je informatie geven over het aanvragen van deze toeslag. Hiervoor kun je ook terecht bij het Sociaal Wijkteam. Heeft u geen recht op kinderopvangtoeslag? Dan betaalt de gemeente het grootste gedeelte en betaal je een eigen bijdrage, afhankelijk van je inkomen.

Heb je schulden en ben je bang dat je peuterspelen niet kunt betalen? Ga dan naar het Sociaal Wijkteam om samen te kijken naar een oplossing.

Meer weten?

Stuur dan een e-mail naar Sieta Kleiterp, VVE-intermediair, vve@ggdzw.nl of bel haar op 06 – 51 10 79 55.