Link naar Op vakantie met een puber

Op vakantie met een puber

Op vakantie gaan met een puberzoon of -dochter is niet altijd even makkelijk. Toch wil je nog graag samen op vakantie, in ieder geval tot ze oud genoeg zijn om zonder ouders te gaan. Hieronder vind je tips voor vakantie met een puber!

Zorg voor actie
Pubers worden graag uitgedaagd. Boek een actieve vakantie (bijvoorbeeld een zeilvakantie, rondreis of fietsvakantie) of plan voldoende leuke en spannende activiteiten (bijvoorbeeld watersporten, raften of klimmen). Let er bij het boeken van de vakantie op of er voldoende activiteiten te doen zijn in de buurt.

Ontdek de wereld samen
Veel pubers willen hun vleugels uitslaan en de wereld ontdekken. Dat kan ook prima samen! Maak je liever geen al te verre reis? Er zijn ook veel mooie en bijzondere plekken dichterbij. Vraag je puber om mee te denken en zoek samen iets uit.

Zorg voor gezelschap
Voor pubers is contact met leeftijdsgenoten erg belangrijk. Zijn ze nog niet oud genoeg om met elkaar op vakantie te gaan, dan kun je overwegen om je kind een vriendje of vriendinnetje mee te laten nemen. Zo kunnen ze zich samen vermaken.

Kies een plek waar ook andere gezinnen met tieners naartoe gaan. Op een camping of park zoeken jongeren elkaar vaak op bij het zwembad en zo geef je hem of haar wat meer vrijheid.

Een eigen tent
Ga je kamperen, dan kan het voor je kind leuk zijn om in een eigen tentje te slapen. Pubers gaan graag hun eigen gang en zo geef je hem of haar wat meer vrijheid.

Maak goede afspraken
Praat met je puber over wat hij of zij wil. Vertel daarbij ook wat je van hem of haar verwacht.
Denk aan onderwerpen als:

  • Mee gaan met uitstapjes die jullie met het gezin maken.
  • ’s Ochtends samen ontbijten.
  • Hoe vaak mag je puber naar de discotheek?
  • Hoe laat mag je kind thuis komen?

Loslaten
Gun je kind wat meer vrijheid op vakantie. Pubers willen niet meer alles met hun ouders doen. Het liefst willen ze dingen met hun leeftijdsgenoten ondernemen, ook al is dat alleen maar bij het zwembad liggen en kletsen. Laat hen daarom af en toe uitslapen en hun eigen ding doen, zoals uitstapjes maken met vakantievrienden.

Vakantievriendje of -vriendinnetje
Pubers zijn vaak op zoek naar nieuwe contacten. Hormonen spelen hierbij ook een rol. Houd er rekening mee dat je kind een vakantievriendje of -vriendinnetje kan krijgen. Praat over dit onderwerp met elkaar. Hoe gaan jullie hiermee om? MAg je kind wel of niet met hem of haar op stap? Praat ook over veilig vrijen.

Zelfstandig op vakantie
Gaat je puber dit jaar voor het eerst zelfstandig op vakantie? Klik hier voor tips om je kind daar zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Bronnen: Vakantie met Kinderen, Leuke vakanties met kinderen