Link naar Nationale voorleesdagen 2024

Nationale voorleesdagen 2024

Weet jij nog uit welk boek je vroeger bent voorgelezen? Natuurlijk! Want een voorleesmoment blijft je je hele leven bij. Niets is zo leuk als voorgelezen worden.
Speciaal voor baby’s, peuters en kleuters zijn er De Nationale Voorleesdagen (van 24 januari tot en met 3 februari). Het gaat over het voorlezen aan kinderen van 0 tot 6 jaar. Kinderen die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. Van voorlezen leer je nieuwe woorden. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt jou en je (klein)kind veel plezier. Zo worden kleintjes grote lezers.

Voorlezen gaat voor!

Wil je ook meer en leuker voorlezen? Doe dan mee aan de gratis Voorleeschallenge van Hebban. Meld je aan en begin vandaag met voorlezen.

Help! Een verrassing! van Miriam Bos is het Prentenboek van het Jaar 2024. Een verhaal over vriendschap, verwachtingen en verrassingen. Het vosje August wordt tot zijn grote schrik verrast door zijn vriendin Suus.
Er zijn gratis vertalingen van dit Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens. Vraag bij jouw bibliotheek of zij de vertalingen hebben. Je kunt de vertaling gebruiken naast het prentenboek Help! Een verrassing! om zo het verhaal ook in andere talen voor te lezen.
Vertalingen van Prentenboek van het Jaar zijn ook te beluisteren. Op deze website zijn prentenboeken in alle talen te vinden. Luister samen naar het verhaal en praat daarna samen over het verhaal.

Steeds meer kinderen spreken thuis een andere taal. Voorlezen gebeurt dan ook in een andere taal. Want je kunt het beste voorlezen in de taal die je het beste spreekt. De taal waarin je ook blij, boos of verdrietig bent. Onderzoeken leren ons dat een goede beheersing van de thuistaal je kind helpt. Het helpt je kind bij het leren van het Nederlands, de onderwijstaal. Dit weten niet alle (groot)ouders.

Bijeenkomst ‘Zwanger: taal en voorlezen’

Al tijdens de zwangerschap leert je baby taal. Wil je meer hierover weten en hoe de taalontwikkeling verloopt na de geboorte? In een gratis online bijeenkomst praten een logopedist van de GGD en de leesmediaconsulent van De Bieb met (toekomstige) ouders over taal en voorlezen. De bijeenkomst is voor zwangere vrouwen en partners. Opgeven kan hier Themabijeenkomst ‘Taal tijdens de zwangerschap’ (opleidingsportaal.nl).

Webinar ‘Taal en voorlezen’

In de webinar ‘Taal en voorlezen’ hoor je hoe baby’s en dreumesen taal leren. Ontdek hoe je als ouder de taalontwikkeling van je kind kunt stimuleren. Geniet van deze bijzondere momenten van contact. Dit webinar is speciaal voor toekomstige ouders en ouders van baby’s en dreumesen. Janneke van der Made (logopediste GGD) en Mariëlle Jansen (leesmediaconsulent bij de bibliotheek) geven dit gratis webinar. Meld je nu aan.

Neem voor meer informatie over de activiteiten contact op met Astrid Roest, logopedist, via aroest@ggdzw.nl.