Link naar Nationale Voorleesdagen 2022 zijn er weer

Nationale Voorleesdagen 2022 zijn er weer

Van 26 januari tot en met 5 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Het is belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Dit prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt ze veel plezier. De Nationale Voorleesdagen zijn er speciaal voor baby’s, peuters en kleuters. Om te stimuleren dat (groot)ouders hen voorlezen. Zo worden kleintjes grote lezers.

Steeds meer kinderen spreken thuis een andere taal. Voorlezen gebeurt dan ook in een andere taal. Want (groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart. De taal waarin ze ook blij, boos of verdrietig zijn. Onderzoeken leren ons dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt. Het helpt bij het leren van het Nederlands, de onderwijstaal. Goed om te weten voor (groot)ouders!

‘Maar eerst ving ik een monster’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer is het prentenboek van 2022.
Dit is een kort verhaal.
Waarom is het kort?
Omdat het bedtijd is. Het verhaal gaat over jou. Jij ging slapen. En toen was het verhaaltje alweer uit.
Ja… maar eerst ving ik een monster.

Er zijn gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks en Arabisch. Vraag bij jouw bibliotheek of zij de vertalingen hebben.

Bijeenkomst ‘Zwanger: taal en voorlezen’

Logopedisten van de GGD en de Bieb voor de Zaanstreek organiseren geregeld de bijeenkomst ‘Zwanger: taal en voorlezen’. In de online bijeenkomst praten ze met (toekomstige) ouders over taalontwikkeling en waarom voorlezen belangrijk is. De bijeenkomst is voor zwangere vrouwen én hun partners. Je kunt je opgeven www.debieb.nl/zwanger.

De logopedisten van de GGD kunnen ook een bijeenkomst op de peuterspeelzaal houden. Bijvoorbeeld de bijeenkomst ‘Voorlezen, leuk en goed!’ over taalontwikkeling en voorlezen.
Neem voor meer informatie hierover op met Astrid Roest, aroest@ggdzw.nl.