Link naar voorleesdagen

Nationale Voorleesdagen 2020

Van 22 januari tot en met 1 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. De bedoeling van deze dagen is om mensen aan te moedigen om meer voor te lezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden t/m zes jaar die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers! Het is ook erg goed voor de taalontwikkeling van je kind.

De start van de Nationale Voorleesdagen  is ook dit jaar weer een Voorleesontbijt. Op basisscholen, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en in bibliotheken komen allerlei mensen voorlezen, bekend èn onbekend. Het kan de burgemeester zijn. Of een prinses. Of een logopedist van GGD Zaanstreek-Waterland.

Logopedist Antoinette Govaers (logopedist) gaat weer voorlezen op basisschool De Pionier in Wormerveer bij groep 3. De kleuters krijgen het Prentenboek van het Jaar ‘Moppereend’ te horen. In dit verhaal gaat Moppereend  langzamerhand van mopperig naar ontzettend chagrijnig. Hij steekt met zijn gemopper andere dieren aan. Maar zoals dat kan gaan in een verhaal: het loopt allemaal goed af.

Waarom voorlezen?

Het is gezellig, kinderen luisteren graag naar de stem van hun (groot)ouders, ze worden er rustig van. Zo wennen ze al jong aan het fijne voorleesritueel. Kinderen vinden het leuk als ze boekjes vaker zien/lezen. Ze doen de voorlezer na en leren de woorden. Vooral voor kinderen die wat minder goed zijn in taal is dat erg belangrijk.

Veel mensen denken dat voorlezen aan baby’s onzin is. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat als je baby’s voorleest, de taalontwikkeling bij 15 maanden  beter is.
In boeken komen dingen voor die kinderen anders niet zien, bijvoorbeeld een oerwoud of wilde dieren. Daardoor leren ze dat er meer is dan de wereld die ze kennen. Maar ook leren dat je fantasie kunt gebruiken om problemen op te lossen. En daar heb je voor je hele leven plezier van.

Goed om te weten

Logopedisten van de GGD geven ook themabijeenkomsten over taalontwikkeling en voorlezen , bijvoorbeeld op peuterspeelzalen. Meer informatie hierover kun je vragen aan Astrid Roest, logopedist, aroest@ggdzw.nl

Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.cursusbureauzaanstreek.nl