Link naar Nationale Voorleesdagen

Nationale Voorleesdagen

Van 23 januari t/m 2 februari zijn weer de jaarlijkse Nationale Voorleesdagen. Dit jaar is het thema ‘‘Voorlezen maakt je leuker’’. Het Nationale Voorleesontbijt 2019 op woensdag 23 januari vormt de aftrap van de Nationale Voorleesdagen. Die dag lezen talloze bekende én onbekende Nederlanders voor aan peuters en kleuters o.a. op kinderopvang en scholen. Antoinette Govaers, logopediste van de GGD, leest Een huis voor Harry, prentenboek van het jaar 2019, voor op basisschool De Pionier in Wormerveer.
Doel van deze campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen in de leeftijd van zes maanden t/m zes jaar die zelf nog niet kunnen lezen. Het belang van voorlezen aan jonge kinderen is groot: het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en bezorgt hen veel plezier. Voorlezen maakt van kleintjes grote lezers!

Logopedisten van GGD Zaanstreek-Waterland kunnen de themabijeenkomst ‘Voorlezen, leuk en goed!’ over taalontwikkeling en voorlezen geven op locatie. Themabijeenkomsten kunnen aangevraagd worden via www.cursusbureauzaanstreek.nl.
Meer informatie hierover kun je vragen aan Astrid Roest, logopedist, aroest@ggdzw.nl.

Waarom voorlezen?
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind en betekent ook gerichte aandacht hebben voor je kind. Het is gezellig, kinderen luisteren graag naar je stem, ze worden er rustig van. Zo wennen ze al jong aan het fijne voorleesritueel.
Veel mensen denken dat voorlezen aan baby’s zinloos is. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die worden voorgelezen, een voorsprong hebben in hun taalontwikkeling als ze 15 maanden oud zijn.
De voordelen van voorlezen: je creëert een omgeving waarin je kind zich veilig voelt en de ruimte heeft om zich te ontwikkelen op alle gebieden. Kinderen vinden het leuk als je boekjes herhaalt, ze doen je na, kennen de woorden. Vooral voor kinderen die wat minder goed zijn in taal is dat belangrijk.

Prentenboek van het Jaar
‘Een huis voor Harry’, geschreven en getekend door Leo Timmers, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Kater Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?
De jonge lezer ontdekt samen met Harry dat hij op de goede terugweg is dankzij de omgekeerde herhaling van de decors onderweg. Bovendien leert de lezer via de vele ‘vermist’-affiches op de reclamezuil en op de schutting dat Harry’s verdwijning niet onopgemerkt gebleven is én dat de kat een warm thuis wacht. Zo is het boekje ook een verhaal over geborgenheid en familie.

Meer informatie over voorlezen
www.nationalevoorleesdagen.nl
www.boekstart.nl