Link naar Mindful opvoeden

Mindful opvoeden

Als je even niet meer weet, adem in en adem uit ’

Mindful ouderschap kan waardevol zijn omdat het rust kan geven en dat kunnen veel ouders gebruiken. Ze hebben hun gezin, werk, sociale contacten die ze willen zien en hobby’s. Daarnaast vinken ze to-do-lijstjes af en zijn veel bezig met plannen. Kortom: een intens leven, waarbij ze veel in de ‘doe-modus’ zitten. Mindfulness biedt een andere modus aan: ‘Aanwezig zijn in het hier en nu’. Door rust in je hoofd te creëren ontstaat er ruimte en dit heeft weerslag op je kind. Want kinderen voelen haarfijn aan in welk vaarwater hun ouders zitten en reageren daar op.

Kleine veranderingen

Hoe je dit doet? Het is niet moeilijk maar gewoon een kwestie van doen en je hoeft niet je hele leven om te gooien. Het zit hem juist in kleine dingen, zoals bepaalde (vaak automatische) handelingen in je dagelijkse ritme die je nu heel bewust gaat doen. Denk aan met volle aandacht je kind voorlezen of hem in bad doen. Of zelf een keer met volle aandacht gaan douchen. Of bewust van je eerste kop thee of koffie genieten. Ook belangrijk: stel jezelf regelmatig de vraag wat jij nodig hebt, als mens en als ouder. Is dat twee uur in het weekend voor jezelf? Een avondwandeling of lekker even een serie kijken in bad? En wat heb je daarvoor van je partner nodig?

Zelf (alvast) aan de slag? Hier een paar tips en tricks:

Tips

  • Adem als je wakker wordt even drie keer diep in en uit. Wees je bewust van de geluiden buiten en in huis. Check bij jezelf, hoe voel je je? En grijp niet meteen naar je telefoon. Dus ook niet als het alarm gaat, maar koop een wekker.
  • Voorbereiding is het halve werk. Probeer meer rust te creëren op momenten waarvan je weet dat die stress, haast of spanning met zich meebrengen. Bijvoorbeeld ’s ochtends voor school. Maak de lunch de avond van tevoren en leg de kleren van je kind dan ook alvast klaar. Of sta een kwartier eerder op. Een rustige ochtend is voor iedereen goed en werkt bovendien de rest van de dag door.
  • Is de school of het kinderdagverblijf van je kind op loopafstand? Laat de fiets of auto staan en loop er al kletsend en kijkend naartoe in het tempo van je kind.
  • Leg je telefoon vaker weg op momenten dat je met de kind bent. Liefst op een plek waar deze niet binnen handbereik ligt, zodat je (letterlijk) een drempel moet overstappen om je telefoon te pakken.
  • Neem een keer per dag een adempauze. Ogen dicht, handen op je buik. Hoe voel ik me nu? Wat gaat er door mijn hoofd, welke gedachten, gevoelens en emoties ervaar ik en wat gebeurt er in mijn lijf? Adem daarna drie keer heel diep in en uit. Kan thuis en op je werk, desnoods op de wc.

Meer verdieping?

Psychotherapeut Susan Bögels schreef een boek over mindful ouderschap vol praktische tips. Ze beschrijft hoe je je als ouder vaak gevangen voelt in alle taken die je moet afwerken, zonder echt van je kinderen te kunnen genieten. Ze helpt je om hier met mindful ouderschap verandering te brengen.

Roept dit onderwerp vragen op? Of heb je andere vragen over het opvoeden? Je kunt hiervoor altijd terecht bij het opvoedspreekuur. Dit spreekuur biedt één of meerdere gesprekken met een pedagogisch adviseur over het opgroeien en opvoeden van jouw kind.

Maak een afspraak op www.opvoedspreekuur.nl.