Link naar Koningsspelen 2022: Voel je Fit!

Koningsspelen 2022: Voel je Fit!

Op vrijdag 22 april 2022 zijn voor de 10e keer de Koningsspelen. Kinderen op scholen door heel Nederland doen dan mee met allerlei challenges en sporten. De dag bestaat uit sportieve activiteiten die bij veel scholen ook voorafgaan wordt door een gezamenlijk, feestelijk Koningsontbijt.

Dit jaar staan de Koningsspelen in het teken van een gezond leven. Het thema is ‘Voel je Fit’, hiermee krijgen kinderen de uitdaging om nog fitter te worden. Want als je fit bent, voel je je fijner en is alles leuker. Wij geven je een aantal tips over hoe je ook thuis je kind kunt uitdagen om fitter te worden.

Samen bewegen met je kind

“Wie op jonge leeftijd plezier ervaart in sporten en bewegen, behoudt dikwijls een actievere leefstijl op latere leeftijd”

Door regelmatig te bewegen worden kinderen fitter en krijgen ze meer energie. Bewegen zorgt voor krachtige botten en sterke spieren, de spijsvertering werkt beter en je kind blijft beter op gewicht. Kinderen die regelmatig bewegen voelen zich meer ontspannen, energieker en ze slapen beter.

Laat je kind minstens een uur per dag bewegen. Lopen, fietsen, dansen; er zijn zoveel mogelijkheden:

  • Fiets of loop samen naar school, de peuterspeelzaal, de crèche of de supermarkt.
  • Laat je kind boodschappen doen of andere klusjes, zoals de was ophangen.
  • Zet een lekker muziekje op en dans samen in de woonkamer.
  • Ga naar de speeltuin, het park, het bos of de kinderboerderij.
  • Stimuleer je kind om eens uit te zoeken welke sporten er allemaal zijn naast bekende sporten als voetbal en zwemmen. Misschien vindt je kind waterpolo, klimmen of streetdance leuk?
  • Heb je niet veel inkomen, maar wil je kind wel lid worden van een sportvereniging? Kijk dan welke subsidiemogelijkheden jouw gemeente heeft. Het lokale Jeugdteam of Sociale Wijkteam kan helpen bij het invullen van het aanvraagformulier.

Waarom een gezond ontbijt belangrijk is

Het ontbijt is een belangrijk begin van de dag, zeker voor kinderen die op tijd avondeten en daarna naar bed gaan. Tussen de warme maaltijd en het ontbijt zit dan een lange periode en het lichaam is in de ochtend wel weer toe aan nieuwe energie! Een goed ontbijt geeft de hersenen bijvoorbeeld brandstof om alle indrukken van een nieuwe dag te verwerken. Die brandstof haalt het lichaam uit de voedingsstoffen die in een gezond ontbijt zitten. Nog wat pluspunten van een goed kinderontbijt: het is gunstig voor de concentratie, het leervermogen, het geheugen en zelfs het humeur! Genoeg redenen dus om aandacht te geven aan het ontbijt.

Volkoren- en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Heeft je kind ’s ochtends weinig trek heeft in een boterham? Probeer dan eens havermoutpap of yoghurt met muesli. Je kunt ook een deel van het ontbijt als eerste tussendoortje geven.

Wil je meer weten over een gezonde leefstijl voor kinderen? Kijk dan op: