Kindertelefoon luidt noodklok over pesten

Kinderen worden tegenwoordig veel zwaarder gepest dan jaren geleden, vooral via sociale media. Het pesten gaat zelfs zover, dat sommige scholieren het leven niet meer zien zitten, zegt De Kindertelefoon.

De hulplijn heeft jaarlijks 450.000 contacten met kinderen, ouders en leerkrachten. Vorig jaar belden meer dan 18.000 kinderen van 8 tot 18 jaar met de hulplijn. Dat is geen stijging ten opzichte van voorgaande jaren, maar de aard van pesten is wel sterk veranderd, zegt De Kindertelefoon.

Vroeger hield het pesten op na schooltijd, nu krijgen kinderen soms 24 uur per dag te maken met ernstige dreigementen. “Het is ook makkelijk geworden om dat van achter een beeldscherm te doen”, zegt De Kindertelefoon. “Pesters uiten zonder gêne doodsbedreigingen.”

Campagne

Er wordt momenteel op scholen een campagne tegen pesten gevoerd. Daarin wordt niet alleen aandacht besteed aan de gevolgen voor slachtoffers, maar ook voor de pesters en meelopers. Daarnaast zijn er allerlei anti-pestprogramma’s voor scholen.

Volgens De Kindertelefoon is al die aandacht prima, maar niet voldoende. “De speciale programma’s moeten regelmatig herhaald worden zodat scholieren er voortdurend aan herinnerd worden dat pesten veel geestelijke schade kan aanrichten.”