Link naar Kinderboekenweek 2 t/m 13 oktober

Kinderboekenweek 2 t/m 13 oktober

De Kinderboekenweek bestaat 65 jaar! Het thema van dit jaar is ‘Reis mee!’. Kinderboeken over ‘voertuigen’ staan centraal.

Allemaal instappen! Reis mee met de bakfiets, de ponywagen, de stoptrein of een luchtballon. De Kinderboekenweek 2019 gaat over vervoer. Onder het motto Reis mee! gaan we op reis in kinderboeken. Niet de plaats waar we naar toe gaan, maar het vervoer erheen staat centraal. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een vrachtschip, leer een land kennen tijdens een bustocht, trek rond met een tandem en zeil de wereld rond op een vlot. Een reis maakt je leven rijker en met een boek kan een kind elke reis maken die hij of zij wil. Van een rondje op de step in de buurt tot aan een ruimtereis door het heelal. Toer je alleen of rijd je samen? Reis je dichtbij huis of juist ver weg? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal.

Lezen is heel leuk èn heel belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van je kind. Als ouder kun je veel bijdragen aan de leesontwikkeling van je kind. Vooral thuis voorlezen, interesse tonen in wat kinderen lezen en praten over boeken is goed voor de leesprestaties van kinderen.

Heb je zelf niet veel ervaring met (voor)lezen? Bespreek het met de medewerker van de Jeugdgezondheidszorg. Zij helpt je graag verder.

Spreek je met je kind een andere taal dan het Nederlands, dan kun je ook voorlezen in je eigen taal. Kinderen leren hier veel van. Ze leren hoe verhalen in elkaar zitten, leren nadenken en doen kennis op over de wereld. Dit helpt hen ook op school.

Wil je tips over voorlezen of wil je weten welke boeken geschikt zijn voor je kind. Vraag het de ‘Boekstartcoach’. De Boekstartcoach is een deskundige van de Bieb, die in de wachtruimte op het Centrum Jong aanwezig is. Een medewerker vertelt je graag wanneer de Boekstartcoach komt.

15 minuten lezen, 15 minuten plezier!

Elke dag 15 minuten lezen: het verbetert de lees¬prestaties, net als de woordenschat en de schoolprestaties. Er is nog een betere reden om elke dag een kwartier te lezen: voorlezen is gewoon heel leuk! Geen beter moment om ermee te beginnen dan in de Kinderboekenweek…

Ga door met voorlezen, ook al leert of kan je kind zelf lezen. Naast dat het gezellig is, is het ook een kans voor kinderen om naar iets moeilijkere boeken te luisteren en hun woordenschat en tekstbegrip uit te breiden.