Link naar Je puber voor het eerst alleen op vakantie? 6 tips!

Je puber voor het eerst alleen op vakantie? 6 tips!

Als ouder van een puber krijg je er vroeg of laat mee te maken. Je kind wil niet meer met jullie op vakantie, maar alleen met vrienden. Spannend, voor jou en je tiener! Wij geven tips hoe je jezelf en je tiener kunt voorbereiden op deze eerste zelfstandige reis.

Tip 1: Check de zelfredzaamheid van je tiener

In Nederland is de gemiddelde leeftijd van jongeren die voor het eerst alleen op vakantie gaan in eigen land 16 jaar. Voor buitenlandse vakanties is de gemiddelde leeftijd 18 jaar. Je puber kan alleen op vakantie wanneer zij/hij alles zelf kan plannen, regelen en de vakantie (deels) zelf kan betalen. Laat je tiener samen met zijn of haar vrienden een concreet plan maken. Hoe willen zij het gaan aanpakken? Stel daarna een aantal kritische vragen over de veiligheid en hoe ze bepaalde situaties willen aanpakken. Geen goed plan? Beter even wachten met het alleen op vakantie laten gaan. Een tussenoplossing kan zijn een vriend of vriendin meenemen op de gezinsvakantie. Of jouw tiener met een georganiseerde jongerenreis mee laten gaan.

Tip 2: Bespreek met wie en waarheen

Een kleine, hechte groep vrienden/vriendinnen heeft de voorkeur. Een grote groep kan al snel voor chaos zorgen. Als je alle reisgenoten van je kind (en de ouders) kent, geeft dat een gerust gevoel. De reisbestemming en manier waarop je tiener wil reizen zijn ook bespreekpunten. Maak samen een lijstje met eisen waaraan de vakantiebestemming en accommodatie moet voldoen. Jij kunt letten op: aanwezigheid van een Nederlands sprekende reisleider en bepaalde regels om het veilig te houden. Op vakantiebestemmingen waar veel activiteiten te doen zijn, komen jongeren minder in de verleiding om alcohol of drugs te gebruiken. Op social media kan je tiener zien hoe eerdere vakantiegangers het op die plek hebben ervaren.

Tip 3: Maak afspraken

Vraag aan je tiener hoe zij/hij denkt over alcohol, geld, uitgaan, drugs en seks. Ook wanneer je puber hier thuis nog weinig (of niet) mee bezig is. De vakantiesituatie is toch heel anders. Geef daarna ook jouw mening, vertel over je ervaringen en benoem de risico’s. Jongens drinken tijdens hun vakantie gemiddeld 17 glazen alcohol per dag en meisjes gemiddeld 7 blijkt uit onderzoek. Pubers zijn gevoelig voor de feiten. Het kan indruk maken als je vertelt dat alcohol je hersenen aantast en je minder scherp maakt. Daardoor heb je niet meer door wat je doet; bijna de helft vrijt onveilig in de vakantie! Maak samen duidelijke afspraken over o.a. budget, alcohol- en drugsgebruik, seks, waardevolle spullen en contact met het thuisfront. Natuurlijk kun je niet controleren of je kind zich echt aan al jullie afspraken houdt tijdens de vakantie. De kans is groot dat er best wel eens een afspraak overtreden wordt. Maar over het algemeen geldt dat jongeren zich op vakantie echt beter en veiliger gedragen als er goede afspraken gemaakt zijn.

Tip 4: Maak samen een checklist voor het inpakken

Meisjes pakken vaak teveel spullen in en jongens te weinig als zij op reis gaan. Het kan handig zijn om een checklist te maken (of van internet te halen) en samen door te nemen voor vertrek. Helpen bij het inpakken kun je in overleg met je kind doen. Dit geeft ruimte om nog het een en ander te bespreken. Je krijgt een idee van wat er gedaan gaat worden tijdens de vakantie. Je kunt het onderwerp voorbehoedsmiddelen nog eens aankaarten en je kunt bespreken wat het risico is als er veel dure spullen meegaan.

Tip 5: Bereid je kind voor op lastige situaties

De meeste pubers kunnen best bedenken wat in hun ogen oké is en wat niet. Maar op het moment suprême is het niet altijd makkelijk om grenzen aan te geven. Het helpt om thuis alvast over lastige situaties te praten: “Wat nou als…”. Bespreek hoe je problemen kunt voorkomen en kunt oplossen. Bespreek ook hoe en bij wie je puber hulp kan zoeken als dat nodig is.

Tip 6: Geef je kind je vertrouwen

Het allerlaatste en belangrijkste dat je jouw puber mee kunt geven op vakantie is vertrouwen. Geef aan dat je haar/hem vertrouwt dat zij/hij zich verantwoordelijk zal gedragen. Voor jongeren is dit heel belangrijk en prettig om van hun ouders te horen. Je tiener voelt zich dan serieus genomen. Zij/hij voelt zich verantwoordelijk en meer zelfverzekerd en zal dit vertrouwen niet graag willen beschadigen.

Roept dit onderwerp vragen op? Of heb je andere vragen over het opvoeden? Je kunt hiervoor altijd terecht bij ons Opvoedspreekuur. Dit spreekuur biedt één of meer gesprekken met een pedagogisch adviseur over het opgroeien en opvoeden van jouw kind.

Maak een afspraak op www.opvoedspreekuur.nl

Bronnen: