Link naar Je puber voor het eerst alleen op vakantie? 6 tips!

Je puber voor het eerst alleen op vakantie? 6 tips!

Als ouder van een puber krijg je er vroeg of laat mee te maken. Je kind wil niet meer met jullie op vakantie, maar alleen met vrienden. Spannend, voor jou en je tiener! Wij geven tips hoe je jezelf en je tiener kunt voorbereiden op deze eerste zelfstandige reis.

Tip 1: Check de zelfredzaamheid van je tiener

In Nederland is de gemiddelde leeftijd van jongeren die voor het eerst alleen op vakantie gaan (in eigen land) 16 jaar. Voor buitenlandse vakanties is de gemiddelde leeftijd 18 jaar. De zelfredzaamheid van je tiener is een goede graadmeter. Als hij/zij alles zelf kan plannen, regelen en de vakantie (deels) zelf kan betalen kan je puber alleen op vakantie, Laat je tiener samen met zijn of haar vrienden een concreet plan maken. Hoe willen zij het gaan aanpakken? Stel daarna een aantal kritische vragen over de veiligheid en hoe ze bepaalde situaties willen aanpakken. Geen goed plan? Beter even wachten met het alleen op vakantie laten gaan. Een tussenoplossing: een vriend of vriendin meenemen op de gezinsvakantie of jouw tiener met een georganiseerde jongerenreis mee laten gaan.

Tip 2: Bespreek met wie en waarheen

Een kleine, hechte groep vrienden/vriendinnen heeft de voorkeur. Een grote groep kan al snel voor chaos zorgen. Als je alle reisgenoten van je kind (en de ouders) kent, geeft dat een gerust gevoel. De reisbestemming en manier waarop je tiener wil reizen zijn ook bespreekpunten. Maak samen een lijstje met eisen waaraan de vakantiebestemming en accommodatie moet voldoen. Jij kunt letten op: aanwezigheid van een Nederlands sprekende reisleider en bepaalde regels om het veilig te houden. Jongeren drinken minder op vakantiebestemmingen waar veel activiteiten te doen zijn, dus hier kun je ook op letten. Op beoordelingswebsites kun je tiener zien hoe eerdere vakantiegangers die plek hebben ervaren.

Tip 3: Maak afspraken

Vraag aan je tiener hoe het denkt over alcohol, geld, uitgaan, drugs en seks. Ook wanneer je puber hier thuis nog weinig (of niet) mee bezig is. De vakantie-situatie is toch heel anders. Geef daarna ook jouw mening, vertel over je ervaringen en benoem de risico’s. Jongens drinken tijdens hun vakantie gemiddeld 17 glazen alcohol per dag en meisjes gemiddeld 7 blijkt uit onderzoek. Pubers zijn gevoelig voor de feiten. Het kan indruk maken als je vertelt dat alcohol je hersenen aantast en je minder scherp maakt. Daardoor heb je niet meer door wat je doet; bijna de helft vrijt onveilig in de vakantie! Maak samen duidelijke afspraken over o.a. budget, alcohol- en drugsgebruik, seks, waardevolle spullen en contact met het thuisfront. Natuurlijk kun je niet controleren of je kind zich echt aan al jullie afspraken houdt tijdens de vakantie. De kans is groot dat er best wel eens een afspraak overtreden wordt. Maar over het algemeen geldt dat jongeren zich op vakantie echt beter en veiliger gedragen als er goede afspraken gemaakt zijn.

Tip 4: Geef een checklist voor het inpakken

Meisjes pakken vaak te veel spullen in en jongens te weinig als zij op reis gaan. Maak een checklist of haal deze internet en neem deze samen door voor vertrek. Helpen bij het inpakken kun je in overleg met je kind doen. Dit geeft ruimte om nog het een en ander te bespreken. Je krijgt een idee van wat er gedaan gaat worden tijdens de vakantie. Je kunt het onderwerp voorbehoedsmiddelen nog eens aankaarten en je kunt wat bijsturen als er veel dure dingen meegaan.

Tip 5: Bereid je kind voor op lastige situaties

De meeste pubers kunnen best bedenken wat in hun ogen oké is en wat niet, maar op het moment suprême is het niet altijd makkelijk om grenzen aan te geven. Het helpt om thuis alvast over lastige situaties te praten; “Wat nou als…”. Bespreek hoe je problemen kunt voorkomen en kunt oplossen. Bespreek ook hoe en bij wie je hulp kunt zoeken als dat nodig is.

Tip 6: Geef je kind je vertrouwen

Het allerlaatste en belangrijkste dat je jouw puber mee kunt geven op vakantie is vertrouwen. Geef aan dat je hem/haar vertrouwt dat hij/zij zich verantwoordelijk zal gedragen. Voor jongeren is dit heel belangrijk en prettig om van hun ouders te horen. Je tiener voelt zich zo serieus genomen. Het voelt zich verantwoordelijk en meer zelfverzekerd en zal dit vertrouwen niet graag willen beschadigen.

Meer lezen?

https://www.centrumjong.nl/opvoeden/puber/vrije-tijd/vakantie/

Bronnen:

Vragen?

Roept dit onderwerp vragen op? Of heb je andere vragen over het opvoeden? Je kunt hiervoor altijd terecht bij het Opvoedspreekuur. Dit spreekuur biedt één of meerdere gesprekken met een pedagogisch adviseur over het opgroeien en opvoeden van jouw kind. Je kunt een afspraak maken op www.opvoedspreekuur.nl.