Je kind verliefd

Wie ken het gevoel niet? Kriebels in je buik en alleen maar bij ‘die ander’ willen zijn.

Ook kinderen kunnen verliefd zijn. En dat is voor ouders soms best vreemd. Moet je deze gevoelens wel of niet serieus nemen? Hier wat tips en informatie over hoe je verliefdheid bij je kind herkent en hoe je ermee kunt omgaan.

Waaraan kun je merken dat je kind verliefd is? Je kind is waarschijnlijk helemaal gefocust op die ander. Praat veel over hem of haar en wil er veel tijd mee doorbrengen. Verliefde kinderen zijn vaak drukker dan normaal en glimlachen vaker. Ook kunnen ze moeite hebben met eten en met de concentratie.

Wat gebeurt er in je lijf als je verliefd bent?

Als je verliefd bent maken je hersenen bepaalde stofjes (hormonen) aan: dopamine en adrenaline. Deze zorgen ervoor dat je meer geluk en plezier ervaart. Een verliefd persoon wil vaak en veel bij de ander zijn omdat er dan weer nieuwe stofjes worden aangemaakt. Want geluk is verslavend. Na een of twee jaar maakt je lichaam deze stoffen niet meer aan en neemt vaak ook de verliefdheid af.

Kleuterliefde

Vanaf hun vijfde of zesde jaar kunnen kleuters voor het eerst verliefd worden. Jongens en meisjes krijgen meer oof voor elkaar en voor sociale contacten. Op deze leeftijd spelen de hormonen nog geen rol. Soms worden ze verliefd op iemand van hun eigen geslacht (de juf, hun vader of moeder). Gewoon omdat ze die ander de liefste van de wereld vinden. Het zegt niets over hun seksuele geaardheid. Als ze bij ‘de ander’ in de buurt zijn, voelen ze zich blij. Ze kunnen er ook wat nerveus of onzeker van worden. Op deze jonge leeftijd is er meestal nog geen sprake van lichamelijke intimiteit. Kinderen hebben zelf nog geen behoefte aan kusjes geven of elkaars hand vasthouden. Doen ze dit wel dan is het vaak aangemoedigd door de omgeving.

Eerste verkering

Kinderen van 8 á 9 jaar worden al vaker verliefd op kinderen van het andere geslacht. Op deze leeftijd spelen jongens vooral met jongens en meisjes met meisjes. Dit maakt het andere geslacht spannend en zo raken ze verliefd en krijgen hun eerste verkering. Dit houdt meestal niet meer in dan samen spelen en zeggen dat ze verkering hebben.

Puberliefde

In de puberteit zijn kinderen extra gevoelig voor hormonen als dopamine en adrenaline. Dit komt door de ontwikkeling van de geslachtshormonen. Verliefde gevoelens kunnen een stuk heftiger zijn. Ook het verdriet is groter als de gevoelens niet worden beantwoord. Verkering hebben krijgt een andere betekenis en er is vaker sprake van intimiteit. De behoefte aan zoenen en seksualiteit ontstaat vanaf een jaar of 13. Het is belangrijk om je kind seksuele voorlichting te geven.

Tips:

  • Neem de verliefde gevoelens serieus. Ze zijn echt en kunnen heel heftig zijn.
  • Praat met je kind over zijn of haar gevoelens en over relaties en seksualiteit.
  • Gebruik eventueel boekjes die passen bij de leeftijd van jouw kind om over dit onderwerp te praten.
  • Geef het goede voorbeeld aan je kind. Laat zien dat jullie het leuk hebben samen. Geef elkaar af en toe een knuffel waar iedereen bij zit.

Uit: https://www.online-opvoedhulp.nl/verliefdheid-bij-kinderen-en-pubers/