Link naar Kinderen en jongeren krijgen uitnodiging voor inenting van GGD Zaanstreek-Waterland

Inhaalronde meningokokkenvaccinatie

Vanaf 4 december kunnen jongeren, die in oktober niet de inenting hebben gehaald, de meningokokkenvaccinatie alsnog halen op een Centrum Jong locatie.  Ze hebben hiervoor onlangs een uitnodiging gekregen. In de brief staat de datum, tijd en locatie vermeld waar ze de vaccinatie kunnen halen.

Waarom een meningokokkenvaccinatie halen?

Meningokokkenziekte is een zeldzame ziekte, de oorzaak is de meningokokkenbacterie. De ziekte kan heel snel tot ernstige complicaties leiden, zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Ook sterven mensen aan deze ziekte. Vanwege een stijging in het aantal meningokokkenziektegevallen veroorzaakt door meningokokken type W, wordt tegenwoordig gevaccineerd met een vaccin tegen meningokokkentypes ACWY.

De ziekte komt onder andere veel voor bij jongeren. Daarom hebben alle jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, in september een uitnodiging gekregen om de meningokokkenvaccinatie in oktober te halen. Jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 of geboren in 2005, krijgen volgend jaar een uitnodiging voor de vaccinatie. Het is de bedoeling dat eind 2019 alle 14-18 jarigen gevaccineerd zijn.

Vragen?

Voor vragen over vaccinatie tegen meningokokkenziekte binnen het Rijksvaccinatieprogramma kunt u bellen met Jeugdgezondheidszorg 075-6519299 (tussen 9.00 en 12.00 uur).