Link naar Hoe regel je met je ex waar de kinderen zijn tijdens de feestdagen?

Hoe regel je met je ex waar de kinderen zijn tijdens de feestdagen?

Hoe hebben jullie het als gescheiden ouders geregeld rond de feestdagen (Sinterklaas, kerst, oud en nieuw)? Hoe is het om de kerst alleen door te brengen als de kinderen bij de andere ouder zijn? Hoe beleef je als vader of moeder de vakantie met je kinderen? Vind je het soms lastig hoe je een vakantie naar het buitenland kan regelen? Heb je toestemming nodig van de andere ouder om naar het buitenland te gaan?  Hieronder volgen enkele tips.

Algemeen

Op deze website vind je informatie over vakantie- en feestdagenregeling en hoe jullie dit kunnen regelen.
Deze blog geeft uiting aan de eenzaamheid die je als ouder rondom de feestdagen kunt ervaren.
Als je met je kinderen tijdens de feestdagen naar het buitenland wilt reizen, heb je een toestemmingsformulier nodig. Hoe dit werkt lees je hier.

Tips voor afspraken maken over de feestdagen na een scheiding: 

 1. Overleg, maak schema en evalueer
  Veel ouders leggen hun ouderschapsplan na de scheiding in de kast en vergeten al snel het plan te evalueren. Ergens in november komt soms het besef dat er overleg nodig is tussen ouders over de feestdagen. Soms zorgt dit voor irritatie en stress. Dit kunnen jullie voorkomen door tijdig, het liefst al in de zomer of zelfs een vaste maand/dag, te overleggen over de feestdagen en vakanties.
  Het is soms een hele puzzel, zeker als er nieuwe partners bij betrokken zijn die ook weer kinderen hebben. Maar het is voor iedereen prettig en overzichtelijk dat er op tijd een ‘feestdagen schema’ komt. Doordat je goed afstemt met je ex-partner, voorkom je dat je kinderen stress ervaren rondom feestdagen en vakanties. Als ouder moet je er erg aan wennen dat Sinterklaas, kerst of de vakantie iets anders loopt, maar voor kinderen is het belangrijk dat zij er geen last van hebben en geen spanning ervaren. 
 2. Regelmaat en rust voor de kinderen
  Het komt voor dat de kinderen op eerste kerstdag bij mama zijn, op twee kerstdag bij papa en de volgende dag weer bij mama te zijn. Kinderen worden soms moe van het heen-en-weer-gereis. Verandering van omgeving betekent altijd, dat ze ook weer tijd nodig hebben om te wennen bij de andere ouder. Verdeel de tijd met de kinderen zoveel mogelijk in blokken. Liefst een paar dagen achter elkaar. Het beste advies dat we kunnen geven is: Kijk en luister naar je kind.
 3. Geen strijd om het ouderschap
  Probeer in goede harmonie om met de andere ouder om te gaan. Jullie blijven altijd de ouders van je kinderen, ook al is jullie relatie voorbij. Gun je kinderen een goede band met de andere ouder. Ook al heeft dat consequenties voor jou als ouder tijdens feestdagen en vakanties.